Hlavní obsah

Mars je mladá planeta v embryonálním stadiu

Planeta Mars je daleko mladší, než se vědci dosud domnívali. Vznikla v rekordním čase asi tří miliónů let. Její rychlé formování by mohlo vysvětlovat, proč je rudá planeta desetkrát menší než Země.

Foto: Profimedia.cz

Planeta Mars

Článek

Nová studie publikovaná v časopise Nature oživuje 20 let starou teorii, že Mars zůstal malý, protože se vyhnul srážkám s materiálem, který pomáhá tvořit planety.

V naší sluneční soustavě v době, než se zformovaly planety, obklopovaly Slunce mraky plynů a prachu. Vědci předpokládají, že planety vznikly z materiálu, který byl poskládán elektrostatickými výboji.

Tyto předplanetární prachové koule rostly, dokud se z nich nezformovaly „embryonální“ planety, jak je vědci nazývají.

Tyto skalnaté masivy byly dost velké k uplatnění značné gravitační síly vůči materiálu okolo. Díky svým gravitačním polím do sebe navzájem narážely. Při střetech byly tyto vznikající planety buď vytlačeny ze sluneční soustavy, nebo rozbity na kusy. Z těchto kusů se potom často tvořily velké planety.

Astrofyzikové při modelování tohoto procesu mohou určit velikost planet a vzdálenost od Slunce. Mars je bludný balvan, měl vyrůst do velikosti Země, ale zůstává na velikosti jedné desetiny modré planety.

Kvůli malé velikosti Marsu si mnoho vědců myslelo, že se rudá planeta vyhýbala střetům, které okolním planetám zvětšily jejich obvod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám