Hlavní obsah

Na obloze zazáří šest planet

Právo, Alexandr Petrželka

Spektakulární podívaná se nabízí počínaje sobotním ránem všem, kdo se krátce před východem slunce zahledí na oblohu. Při dobré viditelnosti a z vyvýšeného místa bude možné spatřit devět těles naší sluneční soustavy, sedm z toho pouhým okem. Nebeské divadlo bude viditelné ještě nejméně celý květen.

Foto: Profimedia.cz

Země v pohledu od Marsu

Článek

Jen několik stupňů vpravo od místa, kde vychází slunce, svítí těsně nad obzorem Jupiter, druhá nejjasnější planeta. Slabá tečka nad ním je načervenalý Mars, pár stupňů vpravo pak nejjasnější objekt oblohy, Venuše.  V polovině vzdálenosti mezi Jupiterem a Venuší se nachází Merkur. Srpek dorůstajícího Měsíce bude v neděli těsně nad Venuší, v sobotu nad Marsem.

Tyto čtyři planety lze pozorovat prostým okem: Merkur, Venuši, Mars a Jupiter. Pátou je naše vlastní planeta Země, šestým objektem Měsíc a sedmým Slunce.

Najít osmý objekt, Uran, už bude možné jen pomocí dalekohledu - vzdálená obří planeta je vpravo od Venuše o jedno zorné pole dalekohledu. Konečně devátým objektem je Neptun, ještě o dalších asi 40 stupňů vpravo k severu, už vysoko nad horizontem, v souhvězdí Vodnáře. Do úplné planetární přehlídky už chybí jen Saturn, ale ten je v jiné části oblohy. Pluto už mezi planety nepatří.

Seřazení planet do jedné linie berou astrologové jako znamení velkých katastrof. Podobný úkaz se má podle nich opakovat 21. 12. příštího roku, kdy má podle některých „proroků“ nastat konec světa. Podle astronomů se ale není čeho bát - příští rok se planety na nebi vůbec neseřadí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám