Hlavní obsah

K Zemi dosáhnou tři sluneční erupce, vědci se těší na velkou polární záři

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do magnetického pole Země dosáhnou ve čtvrtek nebo v pátek tři velké sluneční erupce. Způsobí nejen polární záři, ale mohou narušit fungování satelitů, komunikačních zařízení nebo narušit stabilitu rozvodných sítí.

Obrovská erupce na Slunci vyslala proud částic k ZemiVideo: SDO/NASA, Novinky

 
Článek

Severní polární záře, kterou erupce způsobují, bude viditelná například i ve Velké Británii, uvedla BBC. Typická je pro oblasti za polárním kruhem.

"Předpokládáme, že efekt erupce bude na Zemi patrný ve čtvrtek v noci, případně v pátek ráno," uvedl Alan Thompson z britského geologického ústavu. Podle něj vědci předpokládali, že erupce budou silnější, než tomu nakonec bude, podle Thomsona to ale stále bude "velká událost."

Erupce podle vědců vznikají v těchto dnech ve skvrně s číslem 1158. Z místa se uvolní část magnetické energie, která, pokud je silná, může narušit magnetické pole Země.

Energie se od zemského magnetického pole odrazí, ta část, která jím projde, ale způsobí právě polární záři.

Podobně silné erupce se vyskytují jednou za několik let. Silná byla v roce 2006. Jiná erupce z roku 2003 zničila několik satelitů. Erupce z roku 1989 poničila elektrickou síť v kanadském Quebecku a nechala bez proudu šest miliónů lidí.

V ČR se záře projevuje rudým obzorem

Činnost Slunce se v poslední době zvyšuje, je na něm více skvrn a jsou aktivnější. "Udát by se to mohlo, ale je to málo pravděpodobné," řekl Novinkám Pavel Najser z pražské Štefánikovy hvězdárny. Nemyslí si, že by mohla být polární záře viditelná i v ČR.

V jedenáctiletém cyklu sluneční aktivity se polární záře v době, kdy je aktivita na maximu, může objevit i v našich zeměpisných šířkách. "Projevuje se to rudým obzorem na severu, vzácně se může vlnit," doplnil Najser.

Předpovědět polární záři ale nelze. K jejímu pozorování je navíc zapotřebí jasná obloha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám