Hlavní obsah

Delší ukazováček než prsteníček značí nižší riziko rakoviny prostaty

Právo, pur

Muži, kteří mají ukazováček delší než prsteníček, jsou vystaveni menšímu riziku, že onemocní rakovinou prostaty. To je překvapivý závěr studie, kterou ve středu publikoval Britský časopis rakoviny. Může to souviset s hladinou mužského hormonu testosteronu.

Článek

„Naše výsledky ukazují, že relativní délka prstu může sloužit jako jednoduchý test rizika rakoviny prostaty, zejména pro muže do 60 let,“ prohlásila spoluautorka studie Ros Eelesová, profesorka Institutu pro výzkum rakoviny při univerzitě ve Warwicku.

Prst by tak mohl pomoci určit, kteří muži by měli podstupovat test na rakovinu prostaty, zejména v kombinaci s genetickým rizikem nebo jinými ohrožujícími faktory, jako je rodinná zdravotní zátěž, dodala Eelesová.

V období 1994–2009 sledovala s kolegy v Británii více než 1500 pacientů s rakovinou prostaty a souběžně přes tři tisíce zdravých mužů. Více než polovina účastníků studie měla ukazováček na pravé ruce kratší než prsteníček.

Platila pro ně stejná pravděpodobnost rakoviny prostaty jako pro 19 procent těch, jejichž prsty byly stejně dlouhé. V případě těch, kteří měli ukazováček delší než prsteníček, však toto riziko kleslo o 33 procent, pro muže do šedesátky činil pokles dokonce 87 procent.

Rozhoduje se v těhotenství

Poměr délky dvou zmíněných prstů – utvářených v prenatálním období – zřejmě odráží různé hladiny pohlavních hormonů, jimž je dítě vystaveno v děloze. Méně testosteronu odpovídá delšímu ukazováčku. Dřívější výzkumy ukázaly, že právě testosteron podporuje rostoucí rakovinu prostaty.

Přední český genetik a bývalý předseda Akademie věd profesor Václav Pačes pro ČTK řekl, že o této studii zběžně ví, ale nezdá se mu prý, že by vztah mezi délkou prstů a rakovinou byl „úplně prokázaný“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám