Hlavní obsah

Implantovaný čip v páteři pomůže nehybným k pohybu

Novinky, Vladimír Michna
Londýn

Britští vědci představili malý čipový implantát, který pomocí elektrických impulsů vysílaných přímo do míchy může znovu rozpohybovat ochrnuté pacienty. Podobné terapie založené na stimulaci svalů nejsou úplně nové, ale stimulační zařízení byla dosud příliš velká a nedala se člověku implantovat přímo pod kůži.

Článek

Díky novým technologiím je nová pomůcka vyvinutá na University College v Londýně menší než nehet, informovala stanice BBC.

Implantáty mají také další možnosti využití při svalové rehabilitaci. Přístroj je nazvaný Aktivní kniha, protože sklouzne okolo spinálních nervů stejně jako stránky knihy.

Čip vysílá elektrické impulsy, které sám produkuje, přímo do páteře. Dosavadní externí zařízení dodávala impulsy jen do kůže.

Umožní jízdu na kole nebo veslování

„Tato práce má potenciál stimulovat více skupin svalů, než je v současnosti možné, protože do páteřního kanálu může být implantováno větší množství těchto zařízení,“ říká vědec Andreas Demosthenous z University College.

„Stimulace více svalových skupin znamená, že uživatel může provádět dostatek pohybů pro kontrolované cvičení, jako je například jízda na kole nebo veslování,“ dodává Demosthenous. První testy Aktivní knihy by měly začít příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám