Hlavní obsah

Firmy mohou získat podporu na výzkum a vývoj z programu Gesher/Most

– Praha
Právo, ťas

Až 12 miliónů korun mohou získat české podniky na realizaci společných česko-izraelských projektů aplikovaného výzkumu či experimentálního vývoje. Nabízí jim to program Gesher/Most, který otevírá svoji druhou výzvu. Přihlášky do programu přijímá agentura CzechInvest až do 17. prosince 2010. Vítězné projekty vybere česko-izraelský výbor na společném zasedání v Praze v květnu 2011.

Článek

„Podpora spolupráce podniků a vysokých škol z prostředků Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy patří k důležitým nástrojům české i evropské strategie podpory výzkumu, vývoje a inovací, jejichž cílem je zlepšení konkurenceschopnosti českých firem. Program je také dobrým příkladem spolupráce ministerstva školství, ministerstva průmyslu a agentury CzechInvest,“ říká ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš.

„Velký význam programu Gesher/Most je v tom, že se přímo zaměřuje na průmyslový výzkum a vývoj; na to, jak vlastní nápady úspěšně prodat na trhu. Právě to se totiž českým firmám často zatím tak úplně nedaří. Program díky tomu pomáhá České republice vytvářet ekonomiku založenou na znalostech, což je klíč k naší budoucí konkurenceschopnosti,“ podotýká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

„Program Gesher/Most je unikátním projektem česko-izraelské spolupráce, jehož cílem je propojit nápady a potenciál českých podniků spolu se zkušenostmi a velmi silnou tradicí podpory výzkumu a vývoje v Izraeli. Zatímco v České republice je tento projekt opravdu unikátní, Izrael takto spolupracuje s více než desítkou zemí – například s Kanadou, Singapurem, HongKongem nebo Irskem,“ doplňuje generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek.

Program je určen pro podniky všech velikostí

O podporu z programu Gesher/Most se mohou ucházet české podniky všech velikostí, které plánují společný výzkumný či vývojový projekt se svým izraelským partnerem. Veřejné výzkumné, vývojové či vzdělávací instituce se mohou programu zúčastnit pouze ve spolupráci se soukromou firmou. Program podpoří projekty z oblasti informačních a komunikačních technologií, udržitelných a čistých technologií, Bio-Agro – zemědělských a potravinářských technologií, biotechnologií a lékařské techniky nebo moderního strojírenství - nových materiálů, nanotechnologií, kybernetiky a robotiky.

Firmy, které uspějí u česko-izraelské výběrové komise, mohou získat podporu až do výše čtyř miliónů korun za kalendářní rok trvání projektu. Jeden projekt může být realizován maximálně po dobu tří let a musí se ho účastnit alespoň jeden podnik z České republiky a jeden z Izraele. Žádosti o podporu přijímá agentura CzechInvest od 3. listopadu do 17. prosince 2010, 14:00.

V první výzvě získala podporu precizace výroby vodíku

Program podpoří společné česko-izraelské projekty výzkumu a vývoje letos už po druhé. První výzva byla vyhlášena v dubnu 2010 a výběrová komise doporučila k financování projekt precizace výroby vodíku české společnosti Dekonta a izraelské Hydrogen Catalyst. Výzkum potrvá do roku 2012 a českou část projektu program podpoří téměř deseti milióny korun.

Program GESHER/MOST

Program GESHER/MOST vznikl v návaznosti na Dohodu mezi vládou České republiky a vládou Státu Izrael o dvoustranné spolupráci při podpoře průmyslového výzkumu a vývoje v soukromé sféře. Jeho cílem je podpořit spolupráci českých a izraelských podniků v oblasti aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje. Do roku 2016 je na program GESHER/MOST v rozpočtu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy vyčleněno 300 miliónů korun, stejnou částkou přispěje i izraelská strana. Implementační agenturou programu v České republice je Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest.

Reklama

Výběr článků

Načítám