Hlavní obsah

CERMAT pojistil testy k maturitní generálce. Každou krabici na 50 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští týden dorazí na všechny střední školy testy na generálku státních maturit. Generální ověřování pak začne v pondělí 11. října, má prověřit, zda je projekt za stovky miliónů dobře připraven. Ředitel centra pro přípravu maturit Cermat Pavel Zelený řekl, že každá krabice testů je pojištěna na 50 miliónů korun, vysoké sankce za vyzrazení zadání testů hrozí i učitelům.

Článek

Ostrý start nových zkoušek dospělosti je plánován na jaro příštího roku, podle Zeleného propadne určitě více dětí než při klasických maturitách.

"Testy na generálku se tisknou asi od půlky července, vše tiskne i balí 'mašina'," uvedl Zelený s tím, že k zadání testů se tak nikdo nepovolaný nedostane. Za přísných bezpečnostních podmínek pak testy v zapečetěných krabicích rozveze do škol najatá soukromá firma, kde je ředitelům předá zaměstnanec Cermatu. Krabice s testy však ředitel a maturitní komisař budou moci otevřít až těsně před začátkem testování, v případě úniku informací hrozí pokuta 50 000 korun.

"Všichni začínají testy psát ve stejný čas," upozornil Zelený. Generálka i maturity se tak sice budou konat po několik dní, zkoušky z jednotlivých předmětů se však na všech školách budou konat v jeden den a v určitou hodinu. Studenti budou při generálce psát testy z češtiny, u druhého předmětu si mohou zvolit mezi cizím jazykem a matematikou. V případě českého a cizího jazyka je součástí zkoušky i písemná práce a ústní zkouška, ústní zkoušení se ale při generálce prověřovat nebude.

Po dopsání testů se zkušební archy naskenují a elektronicky pošlou do takzvané "datové vytěžovací farmy", kde se automaticky vyhodnotí. Písemné práce a ústní zkoušení z češtiny a jazyků vyhodnotí učitelé přímo ve škole, opravené písemky a protokol o ústní zkoušce pak také pošlou do centra. Každou písemku měli původně hodnotit dva učitelé, kvůli úsporám ale nakonec práce projdou kontrolou jen jedněch očí.

Generálka přijde na 120 miliónů korun, od roku 2008 do prosince 2010 se rozpočet příprav vyšplhá na 570 milionů, z toho 280 miliony přispěla EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám