Hlavní obsah

Výzkum: Češi ignorují pokyny, jak zacházet s mlékem z automatů

– Brno
Právo, Petr Kotek

Mléko z automatů, kam se dostává přímo z farem, se nesmí uchovávat při teplotě vyšší než 8 °C déle než hodinu. Před konzumací je navíc nutné je převařit. Přestože jsou tyto pokyny zřetelně uvedeny na každém výdejním místě, téměř nikdo je nedodržuje.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Automaty na čerstvé mléko přímo z farem získávají stále větší oblibu, téměř nikdo ze spotřebitelů ale nerespektuje pokyny, které jsou na nich uvedeny.

Článek

Vyplývá to z dlouhodobého výzkumu, který probíhá na Fakultě veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

„V dotazníkové akci, při které studenti Ústavu hygieny a technologie mléka zjišťují návyky spotřebitelů při zakoupení mléka v automatu a jeho konzumaci, potvrdilo převařování čerstvého mléka jen 47, 4 % dotázaných,“ uvedla přednostka ústavu profesorka Lenka Vorlová. Mléko podle ní pouze zahřeje 17,3 % spotřebitelů, 32,3 % mléko dokonce nijak tepelně neupravuje.

Všichni respondenti pak shodně uvedli, že přepravují mléko při běžné teplotě a  33 % dotázaných připustila, že jim přeprava mléka domů trvá déle jak jednu hodinu. Obdobné je to i s doporučenou dobou pro konzumaci mléka, která je limitována v doporučeních na automatu třemi dny. Na otázku kolik dní uplyne, než spotřebitel zkonzumuje nakoupené množství mléka z automatu nebo z něj připravené výrobky, odpovědělo 10,1 % dotázaných, že déle jak tři dny, 19,2 % zkonzumuje mléko tři dny od zakoupení.

Kupující však musí počítat i s tím, že mléko se v automatu doplňuje podle potřeby. Nejdéle se to sice děje po uplynutí 24 hodin, fakticky to může znamenat  prodloužení doby konzumace na čtyři dny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám