Hlavní obsah

Architekti vykouzlili most, na němž vpravo jedoucí auta jedou vlevo

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přejíždění autem mezi Čínou a Hongkongem není jednoduché, pravidlo jedna země dva systémy neplatí v případě nejlidnatější země světa a bývalé britské kolonie jen v politice, ale i na silnici. Zatímco v Číně se jezdí vpravo, v Hongkongu se drží britského vzoru - tedy jezdí se vlevo. Vyvstal tedy problém, jak silnice obou území propojit.

Článek

Holandští architekti z ateliéru NL Architects našli podle serveru Fastcompany.com brilantní řešení, které osmičkovým překřížením jízdních proudů změní vlevo jedoucí vozy na vpravo jedoucí. Ladné přemostění vypadá nejen dobře v prostoru, ale bezpečně navede řidiče do správného proudu bez hrozby zbytečných havárií nebo komplikované křižovatky.

Projekt byl součástí architektonické soutěže, která má vybrat návrhy mostů a tunelů, které propojí silniční sítí pevninskou Čínu s Hongkongem a Makaem. Nicméně přestože bylo toto řešení velmi oceňované, nezvítězilo.

Možná převážil názor, že pocit bezpečí může být paradoxně pro silniční provoz nebezpečný. Z některých zkušeností vyplývá, že řidiči jsou mnohem opatrnější na komunikacích, které mají pověst nebezpečných. Například ve Švédsku se všichni obávali, co způsobí přechod z levostranného ježdění na pravostranné. Počet nehod paradoxně klesl, protože se řidiči nové situace na silnicích báli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám