Hlavní obsah

I tající mořský led přispívá ke stoupání hladiny oceánů

Novinky, pst

Dosud se mělo za to, že mořský led se chová jako kostka ledu ve sklenici - když roztaje, hladinu kapaliny příliš neovlivní. Nová studie však překvapivě dokazuje, že tání mořského ledu hladinu zdvihá, zatím prý jen o vlas, ale to se může změnit.

Článek

Vědci z univerzity v Leedsu vysvětlují, že u ker a šelfového ledu je tomu jinak, protože mořská voda je nejen teplejší, ale má i vyšší obsah soli než plovoucí led a jeho tání objem vody ovlivňuje. Růst hladiny světového oceánu mělo způsobit až tání pevninských ledovců, především v Antarktidě a Grónsku.

Expert: ani malé množství by se nemělo podceňovat

Množství tajícího ledu v současnosti údajně odpovídá přibližně jednomu a půl miliónu ledovců velkých tak, jako ten, který potopil Titanik. Nicméně ve světovém oceánu to podle článku Geophysical Research Letters údajně způsobuje zvýšení hladiny o 49 mikrometrů.

Ovšem podle hlavního autora studie, profesora Andrew Shepherda by se tento jev neměl podceňovat, protože přes zcela zanedbatelné množství, jde o významný signál. „Během posledních desetiletí jsme byly svědky dramatického úbytku mořského ledu, což zahrnuje šelfový led v Antarktidě i zmenšování zalednění v Arktidě,“ tvrdí Shepherd.

Tyto změny podle něj významně ovlivňují klima v různých oblastech. Tání podle něj se projevuje různě vzhledem odlišné teplotě i hustotě ledu i mořské vody v různých částech světa.

Zmizely bílé plochy odrážející sluneční záření

Jiná studie uveřejněná v časopise Nature pak znovu dokazuje, že tání ledu se v Arktidě stává zdrojem dalšího oteplování oblasti. James Screen z univerzity v Melbourne upozorňuje, že s ubýváním ledu mizí bílá plocha, která odrážela dopadající sluneční záření. Místo ní pohlcuje sluneční energii „odhalené“ moře, které se tak ohřívá a stimuluje další tání.

Screen zároveň upozorňuje, že se otepluje nejen ledu zbavené moře, ale především vzduch - atmosféra nad ním. Podle něj jde o nejvýraznější projev oteplování vůbec.

Reklama

Výběr článků

Načítám