Hlavní obsah

Marťanští veteráni stojí na prahu rekordu pro pobyt na nehostinné planetě

Novinky, pst

Pojízdný robotek Spirit prozkoumává povrch Marsu ve službách NASA již šest let a 116 dní. Pokud se s ním podaří navázat během čtvrtka nebo v následujících dnech spojení po drsné zimě, překoná rekord ustavený sondou Viking 1. Pokud ne, v záloze je jeho dvojče Opportunity, která rekord překoná v květnu.

Článek

Pozemní kontrola však nemá se Spiritem spojení, protože se na konci března odmlčel. NASA však předpokládá, že je robotek hibernován v nastalé drsné zimě a až teploty opět stoupnou, podaří se s ním znovu navázat kontakt. Nebyl by to první výpadek, ale i když se už nepodaří znovu systémy rozpohybovat, zaslouží si Spirit uznání.

Ostatně už společně s Opportunity přesluhují. Původně se předpokládalo, že vydrží jen tři měsíce. Dnes jsou z nich hrdinové dobývání Marsu.

"Být členem týmu, který přikoná rekord Vikingu, bude vzrušující. Pro mě osobně to bude znamenat, že jsem účastnil na dvou historických podnicích," řekl serveru Space.com Ray Arvidson z Washington University, který už vedl tým zodpovědný za obrazové "zpravodajství" ze sondy Viking 1.

Nesmrtelný Duch a Příležitost

Pojízdný, na dálku ovladatelný robotek Spirit a jeho sestra Opportunity (Duch a Příležitost) přistáli v roce 2004 na povrchu Marsu, každý na opačné straně rudé planety. Spirit přistál 4. ledna, Opportunity pako tři týdny později.

Během 90 dnů splnili robotci naplánované úkoly při geologickém průzkumu okolí míst přistání, kdy chemicky analyzovali složení hornin. Pak už nepřestali překvapovat svou výdrží, když se původně tříměsíční mise protáhla na roky a přinesla řadu dalších poznatků o Marsu.

"Tím, že vydrželi tak dlouho, byli robotci schopni provést mnohem širší průzkum a více vědeckých experimentů, než se předpokládalo, to je opravdu báječné. Jsme na ně moc hrdí," uvedl Steve Squyres, vědecký šéf projektu.

Spirit v květnu 2009 uvízl v písečné pasti, ze které se zatím nedokázal vyhrabat, a tak se v lednu 2010 oficiálně změnil na stacionární sondu, která se však kvůli nedostatku slunečního svitu musela na čtyři týdny odmlčet. Navázání komunikace se očekává na konci dubna.

Opportunity se zatím daří dobře a svým pomalým tempem jede obrovskému kráteru Endeavour.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám