Hlavní obsah

Hubbleův teleskop už 20 let uchvacuje pohledy do vesmíru

Novinky, pst

Hubbleův vesmírný teleskop přečkal ve vesmíru již 20 let a za tu dobu prodělal náročnou operaci svého oka, i mechanické opravy svého mozku a srdce. A podle serveru Space.com se díky asi miliónu pořízených snímkům stal pro astronomy nejoblíbenějším zařízením ve vesmíru. Otevřel tak cestu ke stovkám objevů.

Foto: Právo

Carina Nebula, vzdálená 7 500 let od Země

Článek

Přitom hned po vypuštění, 24. dubna 1990, se zdálo, že NASA dostala na oběžnou dráhu ošklivé káčátko, které kvůli špatným čočkám a zrcadlům posílalo obrázky, které měly daleko k dokonalosti. Trvalo tři roky, než Ed Weiler s týmem dalších vědců na projektu NASA zorganizovali servisní misi k Hubblu, který pak začal odkrývat krásy vzdálených galaxií.

Foto: Reuters

Atlantis zachytil robotickou paží Hubbleův teleskop.

Nakonec se Hubble dočkal ještě dalších čtyř servisních misí, které dále vylepšily technické parametry tohoto 12,5 tunového zařízení, které je zaparkováno na orbitě 563 kilometrů nad zemským povrchem. Stal se společným projektem NASA a Evropské kosmické agentury, které do jeho mise investovaly 10 miliard dolarů.

Foto: Právo

Spirální galaxie M 81. Snímek zachycuje jak vypadala před 300 milióny let.

Hubble se po všech vylepšeních dívá nejen do veliké dálky, ale vlastně i do minulosti vesmíru, do doby 600 000 let po zrození vesmíru, který je v současnosti starý 13,7 miliardy let. Po všech opravách a vylepšeních je Hubble podle odborníků 90krát silnější než na počátku.

Foto: Právo

Zánik supernovy v souhvězdí Býka.

Nicméně přesto nejde Hubbleův teleskop vylepšovat do nekonečna a poměrně brzy se má dočkat nové konkurence. NASA chce v roce 2014 vypustit novou vesmírnou observatoř infračervený vesmírný teleskop James Web.

Foto: Právo

Rudý obr v souhvězdí Jednorožce 600 000krát jasnější než Slunce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám