Hlavní obsah

Opavská fotografická škola se představuje v brněnské Redutě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dvě dekády činnosti Institutu tvůrčí fotografie v Opavě ode dneška připomíná rozsáhlá výstava v brněnské Redutě. Institut je součástí Slezské univerzity a spolu s pražskou FAMU představuje hlavní akademické centrum české fotografie.

Článek

Vystavují nedávní absolventi a současní studenti. Expozice není retrospektivou, představuje spíše současné trendy a směřování školy, řekl dnes novinářům kurátor a vedoucí institutu Vladimír Birgus.

Členitému prostoru Reduty přizpůsobil Birgus uspořádání a rytmus výstavy. V přízemí lidé najdou především portréty, v prvním patře jsou například fotografie s erotickými náměty. "Velký sál jsme věnovali tématu rodiny, jsou tam zejména portréty nejbližších," uvedl Birgus. Druhé patro je zasvěceno dokumentu.

Institut tvůrčí fotografie vznikl v roce 1990. Zprvu tam studovali jen Češi a Slováci, nyní tvoří třetinu studentů cizinci z dalších zemí. "Nejvíce je jich z Polska, ale měli jsme studenty třeba i z Japonska. Vliv našich absolventů je vidět na celé současné polské fotografii," uvedl Birgus.

Institut nabízí bakalářské, magisterské i doktorské studium. Nyní je v Opavě zapsáno 209 studentů. Zájem o bakalářské studium bývá osmkrát až devětkrát vyšší než kapacita školy. Další výstava opavské školy začíná v květnu v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám