Hlavní obsah

Pražští studenti oděvního návrhářství připravili šaty pro finále České Miss

Právo, Petr Kotek
Praha

Šaty s motivem Hradčan, které připravili studenti Vyšší odborné školy oděvního návrhářství a Střední průmyslové školy oděvní v Praze -Holešovicích, budou reprezentovat Prahu na sobotním finále soutěže krásy Česká Miss 2010. Zvítězily v soutěži tří škol, jejichž zřizovatelem je hlavní město a které se zúčastnily projektu Oblečte Prahu - klenot Evropy.

Článek

Spolu se studenty dalších oděvních škol z celé republiky se zapojily do kampaně Čtrnáct klenotů v srdci Evropy, která je zaměřena na podporu české řemeslné výroby. Šaty na sobotním večeru v přímém televizním přenosu předvedou finalistky letošního ročníku České Miss. Pražský model si oblékne první česká miss Kateřina Smejkalová. Objeví se tam také úřadující královna krásy Iveta Lutovská.

Odborná garantka celé soutěže, módní návrhářka Jana Berg ocenila, že studenti si vybrali mimo pražských Hradčan motiv Svatovítské katedrály nebo Pražského jara.

Inspirací byly tradiční prvky regionů

Inspirací pro mladé návrháře byly tradiční oděvní, historické nebo přírodní prvky jednotlivých regionů. Například šaty z Libereckého kraje nesou motivy inspirované Ještědem, sklem, bižuterií a vinutými perlami, model z Karlovarského kraje připomíná porcelánový hrnek a Plzeňský kraj zastupuje pivní model motivovaný soudkem. Celkem se na tvorbě podílelo asi 150 studentů.

„Projekt ‚Oblečte Prahu‘ se stal součástí úsilí hlavního města podpořit učňovské školství v rámci dlouhodobého projektu Řemeslo žije!. O to víc vítám, když se to děje tak atraktivní  formou, jako je soutěž mladých módních návrhářů a žáků z oboru odívání,“ řekl pražský primátor Pavel Bém.

Řemeslo žije!

Projekt je součástí pražské kampaně na podporu učňovského školství „Řemeslo žije!“, která běží od roku 2008. Záměrem projektu je popularizovat učňovské školství v souvislosti s očekávaným poklesem počtu patnáctiletých žáků vystupujících ze základních škol. Tři školy, jejichž zřizovatelem je hl. m. Praha, soutěžily mezi sebou o to, která z nich vyrobí nejkrásnější model večerních šatů inspirovaný tradicí a historií hlavního města Prahy.

Řemeslo žije!

Projekt Řemeslo žije! vznikal postupně od roku 2008 a jeho původním záměrem bylo popularizovat učňovské školství v souvislosti s očekávaným poklesem počtu patnáctiletých žáků vystupujících ze základních škol. V rámci projektu bylo podepsáno memorandum o podpoře učňovského školství a výchově učňů mezi hlavním městem Prahou a některými firmami.

Do přípravy finálového večera, na němž se vítězný model vybíral, se aktivně zapojili i žáci dalších pražských středních škol, kteří se učí v oborech kadeřník, kadeřnice, kosmetička nebo zlatník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám