Hlavní obsah

Chytrý roj minivrtulníků vytváří trojrozměrné obrazy

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojrozměrný obraz nemusí být jen záležitostí triku na placatém plátně a speciálních brýlích. V laboratořích Massachusettského institutu technologie (MIT) vytvářejí skutečné plastické obrazy pomocí počítačem řízeného roje světélkujících mini-vrtulníků.

Článek

Systém Flyfire je založen na roji minivrtulníčků vybavených led světly a samozřejmě na tmě. Počítač pak řídí synchronní vznášení roje vrtulníčků, které umí vytvářet plastické obrazce ve třech rozměrech.

Každý i sebesložitější obraz lze rozložit na různě barevné body. A vrtulníčky představují takový bod a jsou navíc pohyblivé. Výsledný dojem pak závisí na velikosti prostoru, počtu vrtulníčků a vzdálenosti, z jaké se na takto vzniklý obraz díváte. Video ukazuje možnosti takového světélkujícího roje.

Vzniklé obrazy jsou nejen plastické, ale mohou být i pohyblivé a v čase se proměňovat, vše zavisí jen na programu a zadání tvůrce. A samozřejmě na výdrži baterie, která pohání vrtule. Autoři projektu upozorňují, že roj bylo možné vytvořit jen díky pokroku v účinnosti baterií a také bezdrátových technologií, které zprostředkovávají dirigování světélkujícího oblaku.

Přestože výsledek je zatím primitivní, na rozdíl od plochých obrazovek a monitorů může být obraz vytvořený rojem pozorovaný z více úhlů. Ambicí vědců je nyní zvyšovat hustotu roje a postupně se propracovat ke kontrolovatelnému oblaku "prachu", který by vytvářel realistické 3D obrazy - tedy, aby se minivrtulníčky zmenšily do velikosti částečky prachu.

Reklama

Výběr článků

Načítám