Hlavní obsah

Blíží se soumrak doby plastové? Japonci vynalezli pevný hydrogel

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plasty objevené v polovině 19. století se staly dominantním materiálem moderní civilizace jako o tisíce let dříve bronz nebo železo. Nicméně se vyrábějí zatím z ropy, jejíž zásoby nejsou neomezené a tvoří značnou část životnímu prostředí škodlivého odpadu. Japonští vědci nyní přicházejí s možnou náhradou plastů - jílem vylepšenými hydrogely.

Článek

Hydrogely se běžně využívají především v medicíně. Nicméně materiál připomínající želé postrádal potřebnou pevnější konzistenci, tuhost, aby mohl nahradit, alespoň z části, plasty. Jak totiž název napovídá, hydrogely jsou z 99 procent tvořeny vodou.

Výzkumníci na tokijské univerzitě podle zprávy v časopise Nature hydrogel polymer zkombinovali s nanočásticemi jílu a ejhle: zrodil se nový materiál, který je schopný držet tvar. Vyrovná se tedy plastům a je navíc ekologičtější. Nutno ovšem dodat, že bez z ropy produkovaných polymerovaných molekul se ani nový hydrogel zcela neobejde, ale ty tvoří jen 0,4 procenta jeho objemu.

Přidané částice umožňují vytvořit hydrogelu pevnější strukturu makromolekul bez toxických vlastností plastů. Ovšem japonští výzkumníci nezveřejnili nic o tom, jaké jsou náklady na produkci nového materiálu, zda bude efektivnější než u levných plastů.

Na druhou stranu, jak poznamenává server Ars Technica, vše vypadá jednoduše, k výrobě nového materiálu stačí kádinka s vodou a něco na míchání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám