Hlavní obsah

Sdružení Pražské matky dostalo v Bruselu cenu za projekt bezpečných cest

Sdružení Pražské matky obdrželo od Evropské komise (EK) cenu za svůj projekt Bezpečné cesty do školy. Ocenění převzala v Bruselu předsedkyně sdružení Jarmila Johnová. V rámci projektu školáci sami hledají nebezpečná místa po cestě do škol, s projektanty pak navrhují změny, které mají zvýšit bezpečnost chodců a cyklistů.

Článek

Ocenění Road Safety Awards každoročně uděluje EK firmám, institucím či neziskovým organizacím. Pražské matky uspěly v kategorii neziskových organizací. "Máme obrovskou radost. Je to pro nás potvrzení, že to, co děláme, neděláme zbytečně," řekla  Johnová.

Školáci navrhují, město platí

Do projektu Bezpečné cesty do školy se dosud zapojily více než dvě desítky pražských škol a Praha pak financovala desítky úprav přechodů, chodníků, křižovatek a podobně. Ročně metropole na tuto problematiku dává kolem 40 miliónů, příští rok to kvůli úsporám v rozpočtu bude zřejmě o deset milionů méně.

Pražské matky se společně se sdružením Oživení dlouhodobě věnují problematice automobilové dopravy, která negativně ovlivňuje životní prostředí v metropoli.

Počet mrtvých na silnicích měl klesnout na polovinu

Kvůli vysokému počtu lidí, kteří každý rok zemřou na evropských silnicích, se Evropská unie před lety zavázala snížit počet těchto obětí do roku 2010 na polovinu. Aby Evropská komise zapojila i veřejnost, vyhlásila takzvanou Chartu bezpečnosti, ke které se může připojit kdokoliv. Chartu podepsala i Praha.

Ukazuje se ale, že Evropská unie jako celek svého cíle nedosáhne. Nejhůře jsou na tom se splněním podle Johnové právě země střední a východní Evropy včetně České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám