Hlavní obsah

Ve Vyškově začal Veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí, poprvé se „Živou knihovnou“

Právo, Petr Kotek
Vyškov

Tradiční přehlídku nabídek práce a škol pořádá v těchto dnech Úřad práce ve Vyškově ve spolupráci s tamní Okresní hospodářskou komorou. Dvoudenní veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí obohacuje v České republice a zřejmě i střední Evropě dosud ojedinělá „Živá knihovna“.

Foto: René Chvalina, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jde o expozici dvanácti profesí, představovaných skutečnými lidmi. Koná se v místě akce, tj. v Posádkovém domě ve Vyškově-Dědicích. Jednotlivá povolání prezentují dospělé osoby, které mají na sobě pracovní oblečení, potřebné nástroje či pomůcky a nechybí jim ani cedulka s názvem profese.

Živou knihovnu vymysleli ve Švédsku

Pro „Živou knihovnu“ našel vyškovský úřad práce inspiraci na obdobné přehlídce vzdělávacích institucí Gymnasiendagarna ve švédském Göteborgu. Ředitel Úřadu práce ve Vyškově Jan Marek k české premiéře říká: “Expozice s názvem Levande Bibliothek ve Švédsku měla podobu recepce a jednacích prostor. Tvořili ji lidé označení šerpou s nápisem povolání, například policista, automechanik, dokonce i šéf. Po celou dobu veletrhu návštěvníkům podávali osobní informaci o konkrétní profesi. Myšlenka živé knihovny mě natolik zaujala, že jsem se rozhodl vyzkoušet ji u nás.“ 

Policista, voják, lakýrník

V české „Živé knihovně“ se tak v současné době prezentují policista, voják z povolání, svářeč, lakýrník, obráběč kovů, montážní dělnice, konstruktér, výrobní kontrolor, fyzioterapeutka, strojní zámečník, zedník-obkladač a stavbyvedoucí. Povolání přitom ve vyškovské expozici představují lidé, kteří danou práci skutečně vykonávají, například zástupci Policie a Armády České republiky či Nemocnice Vyškov.

„Návštěvníci veletrhu tak mohou doslova z první ruky zjistit, co daná profese obnáší a jak je možné práci získat. Jednotlivých členů expozice se mohou přímo na místě ptát na vše, co je o daném povolání zajímá,“ říká mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám