To bylo zhruba o třetinu méně než před rokem, od loňska se totiž mírně zpřísnila pravidla.

„Tradičně nejvíc frgálů bylo hruškových a tvarohových. Ke zvláštnostem patřil frgál rebarborový, takový jsme tu ještě neměli,“ uvedla vedoucí pořádajícího Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

V soutěži se hodnotí jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít v průměru 30 cm, váží přibližně 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. V souladu se zeměpisným označením zapsaným do rejstříku EU v závěru roku 2013 může být navíc jako valašský frgál označován pouze koláč vyrobený na vymezeném území Valašska. Právě toto omezení bylo letos do pravidel doplněno nově.

V čele poroty jako každý rok zasedl Ladislav Frgal. „Pekařky se opět činily, frgály jsou rok od roku lepší. A pro nás je pak rozhodování čím dál těžší,“ konstatoval. Víc než vyladění chuti frgálu je podle něj při výrobě obtížné docílit ideálního tvaru koláře. „Udělat frgál pěkný kruhový a s rovnoměrným okrajem, tomu říkám opravdové umění,“ dodal.

Porota měla letos posilu „zvenčí“, hodnocení frgálů si vyzkoušela herečka Aňa Geislerová, která patří k pravidelným návštěvníkům hotelu Lanterna. „Osobně mám nejraději frgál hruškový, ale tady na soutěži mi moc chutnaly i tvarohové, ty byly opravdu skvělé. I když po tom dnešním maratónu musím říct, že si od frgálů ráda chvíli odpočinu,“ prohlásila s úsměvem.

Porota hodnotí soutěžní frgály anonymně, posouzení všech koláčů jí zabralo téměř tři hodiny. Vítězka, 64letá Alena Krmenčíková, celý život pracuje jako kuchařka, v současné době v jídelně ve Vsetíně, ale zde se k pečení frgálů moc nedostane. „Spíš je pečeme doma. Kterou příchuť mám nejradši? Já frgály raději peču než jím,“ prozradila.

Soutěž o nejlepší frgál je tradičně vrcholem Karlovského gastrofestivalu, který letos i přes chladnější počasí přilákal na 16 tisíc lidí. Ti si během víkendu mohli užít ochutnávky nejen valašských specialit na 14 gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, řemeslný jarmark či frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál a další doprovodné programy pro dospělé i děti. Letošní novinkou byla soutěž o nejlepší klobásu, kterou vyhrál řezník Jaroslav Singer ze Lhotska.

Velkému zájmu se opět těšily degustace pro milovníky vysoké gastronomie, zvláště Michelinská galavečeře a Michelinský oběd hostujícího šéfkuchaře Romana Pauluse. Ten si stihl ve Velkých Karlovicích kromě pracovních povinností užít i atmosféru gastrofestivalu a také relaxaci v hotelu Lanterna.

„Spojil jsem příjemné s užitečným, vzal jsem s sebou rodinu a užili jsme si jak bazény, tak výlet do přírody, která je tu opravdu krásná. A velmi se mi líbí myšlenka Karlovského gastrofestivalu – pochutnat si na dobrém jídle zprostřed přírody,“ prohlásil Roman Paulus.