Po ní pobíhá malý bílý pes a usilovně čenichá kolem sebe. „Kika, pomalu,“ volá na psa Mauro Casetta.

Les u zdejšího vinařství Serradenari je jedním z míst, kde se zaručeně vyskytují vzácné bílé lanýže. A Mauro je jedním z jejich licencovaných hledačů. Dnes souhlasil, že na výpravu s šestiletým psem Kikou vezme i návštěvu, zájemce o koupi lanýžů, a ukáže jim, jak se tyto vzácné houby hledají.

Bílé lanýže se vyskytují jen na několika místech na světě, nejhojněji právě v Piemontu, kde jsou díky příznivým přírodním podmínkám také nejlahodnější. Díky výrazné chuti a nezaměnitelnému aroma platí za vrcholnou delikatesu – a po kaviáru také druhou nejdražší surovinu světa. Kilogram stojí tolik, co luxusní šperk nebo rodinná dovolená u moře. Lanýže rostou výhradně pod zemí a dají se najít jen po čichu. Hledači k tomu využívají speciálně cvičené psy.

„Akáty, tady ne,“ ukazuje Mauro, u kterých stromů lanýže určitě nehledat. Naopak u dubu se zastaví. „Hledej, Kika,“ pobízí psa, který se po několika minutách pobíhání zastaví a začne usilovně hrabat. Mauro přiskočí (bylo by škoda, kdyby úlovek skočil v psím žaludku) a sám pokračuje v hloubení lopatkou.

„Černý,“ hlásí s mírným zklamáním v hlase. Brzy si ale spraví náladu. „Podívejte, bílý! Bravo, Kika, bravo,“ volá radostně Mauro, když pes odhalí cenný nález o pár set metrů dál, a hrdě dává kolovat malou hrudku připomínající scvrklou bramboru.

Jeho nadšení se není co divit. Na lanýžových trzích, které se konají na podzim v Albě již od roku 1928 a kam pravidelně míří davy gurmánů, se dá vzácnější a chuťově výraznější bílý lanýž zpeněžit až za desetkrát vyšší cenu než černý.

Navíc právě kvůli bílému lanýži za ním přijeli dnešní hosté. Kuchaři z valašských Velkých Karlovic se do Piemontu vypravili nakoupit suroviny na degustační večer zasvěcený bílým lanýžům.

„Každý rok při Karlovském gastrofestivalu pořádáme galavečeře s michelinskými šéfkuchaři a bývá vždy vyprodáno. Zájem o zážitkovou gastronomii roste, takže zkusíme neobvyklé gurmánské akce i jindy během roku. V Praze si lanýžová menu již našla své příznivce. Věřím, že najdeme zájemce i u nás na Valašsku,“ vypráví Tomáš Blabla, ředitel karlovického Resortu Valachy, který skupinu kuchařů doprovází.

Za hodinu v lese Kika vypátrá ještě další lanýže, ale samé černé - bílý už jen jeden. „Špatná úroda, bylo sucho, bílých lanýžů je málo,” stěžuje si Mauro.

Kvůli neúrodě cena zákonitě vzrostla. Loni stál kilogram kolem 70 tisíc, letos až 120 tisíc korun. Gurmáni si tak výrazně připlatí.

Karlovičtí kuchaři na trhu v Albě dokupují ještě několik dalších bílých lanýžů, pro chystané menu přiberou zvěřinu, telecí maso a vyhlášené piemontské lískové ořechy na dezert a vyrážejí zpět domů.

Bílé lanýže z Piemontu se budou už ve čtvrtek 19. listopadu servírovat tisíc kilometrů odtud, v beskydských Velkých Karlovicích.