Hlavní obsah

Plzeňský prozaik Jan Sojka představil svou novou knihu

Novinky, Marek Velebný

Prozaik, básník, herec a vedoucí souboru Antidivadlo, plzeňák Jan Sojka v pátek 13. května představil s divadélku Jonáš v suterénu Měšťanské Besedy v Plzni svou novou knihu s názvem V srpnové žízni.

Foto: Marek Velebný

Jan Sojka při autorském čtení

Článek

Literát, divadelník, sportovec, člen Střediska západočeských spisovatelů, tj. muž mnoha aktivit, plzeňák Jan Sojka znovu představil publiku svou novou knihu, tentokrát v divadélku Jonáš v suterénu plzeňské Měšťanské Besedy.

V pátek 13. května od 19 hodin se uskutečnil oficiální křest nové knihy plzeňského prozaika, básníka a antidivadelníka Jana Sojky s názvem V srpnové žízni. Kniha již měla předpremiéru 20. dubna v Polanově síni.

Možná by měl někdo jiný strach naplánovat křest na pátek třináctého, ale Janu Sojkovi nakonec nevadilo ani letní počasí, ani čerstvá prohra našich hokejistů se Švédskem, aby předstoupil po 19. hodině před skoro zaplněný sál divadélka.

Kdo zná Jana Sojku a Antidivadlo, ví, že nikdy není jejich vystoupení stejné. Ani tento večer se diváci nenudili. Mezi čtením sehráli Sojkovi kolegové z divadelního souboru a přátelé David Brabec, David Charvát, Milan Čechura, Jan Paur a Vladimír Novotný, Martin Krátký spolu s autorem dvě miniaktovky s názvy Výletníci a Únorové rozjímání jako překvapení pro diváky, kteří ačkoli přišli hlavně na literaturu, viděli i divadlo.

A nejen divadlo, ale i hudební vystoupení Milana Čechury a Jana Brabce přichystal autor do dramaturgie večera. Milan Čechura zazpíval svou již kultovní píseň věnovanou Plzni, s refrénem "my staří kluci". V obecenstvu se sešlo mnoho přátel literatury i souboru Antidivadlo, skrátka ti, kteří v Plzni něco znamenají v literatuře a kultuře nejen v mladé generaci.

V publiku přišly Jana Sojku podpořit literátky I. Velichová, K. Sachrová, V. Brčáková, L. Koutná, ale i literáti nebo kritici jako V. Novotný a V. Gardavský.

Reklama

Výběr článků

Načítám