Hlavní obsah

Lékařka stíhaná za šíření TBC se nedopustila trestného činu

PRAHA

Lékařka Hana Burešová se nedopustila trestného činu šíření nakažlivé choroby, když nezajistila pro Slováka s tuberkulózou převoz do nemocnice a spolehla se na nesplněný slib jeho známého. Rozhodl o tom v úterý odvolací soud, který zároveň kauzu postoupil obecnímu úřadu. Lékařce tak hrozí pouze pokuta 10 tisíc korun za přestupek.

Článek

Podle soudce pražského městského soudu Jaroslava Cihláře nebyl postup lékařky natolik společensky nebezpečný, aby se naplnila skutková podstata trestného činu. Zrušil proto rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 10, který loni v listopadu Burešové udělil půlroční podmínku.

Burešové ale soud vytkl, že nepostupovala důsledně, když pacienta a jeho doprovod nepoučila o rizicích při kontaktu s TBC a se sankcemi, které jim hrozí, když neuposlechnou její pokyn. "Lidově řečeno, měli být postrašeni," řekl soudce. Soud dnes rozhodoval pouze o vině obžalované, protože ji loni před Vánocemi udělil prezident Havel milost.

Kamarád ho do nemocnice neodvezl

Lékařka pražské vinohradské nemocnice Burešová předloni těsně před Vánocemi vyšetřila pacienta ze Slovenska. Zjistila podezření na infekční tuberkulózu. Pacient souhlasil s hospitalizací na plicním oddělení Thomayerovy nemocnice a lékařce slíbil, že ho tam okamžitě odveze kamarád, který ho do Vinohrad také přivezl. Do Thomayerovy nemocnice však nikdy nedojel a za pár dní zemřel. Ohrozil tak zdravé lidi, kteří s nim přišli do kontaktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám