Na základě úspěchu projektu kurzu zdravého vaření, který donátoři podpořili částkou 44 000 Kč, mohla být dovybavena kuchyňka Mateřského centra Medvídek a ve středu 11. února zahájeno vlastního vaření přípravou pomazánek a zdravých svačinek.

Protože v současné době i příprava pokrmů se opírá o vědecké poznatky, byl další kurz 25. února doplněn ranní přednáškou akreditované výživové poradkyně Štěpánky Procházkové.

Přítomné maminky se seznámily s obecnými zásadami zdravého stravování a vlivu výživy na zdraví. V následné besedě byly rozebrány i speciální bezlepkové diety, stravování dětí různého věku, pitný režim i otázky zdravého životního stylu sportovců a seniorů. Názornou ukázkou je na chodbě vystavený nákres zdravého talíře s poměrem obsahu zeleniny, ovoce, tekutin, oleje a tuků, polysacharidů a bílkovin. To vše v závislosti na životním stylu.

Se získanými poznatky byla odpoledne uskutečněna další lekce vaření, tentokrát zaměřená na přípravu luštěnin. Provozní MC Medvídek Miluše Crhonková a vedoucí Katka Fišarová zajistily čtyři recepty, podle kterých byla jídla připravena a poté přítomnými i zkonzumována.

Jednalo se o polévku z červené čočky, omáčku z cizrny na paprice a tři druhy salátu - klasický, z červené čočky a kyselé čočky. Zákusek pak tvořila syrová mrkev.

Mimo zdravých produktů použitých na přípravu, a to cibule, česneku, chilli, mrkve, celeru, pórku, kyselého zelí, rajčatového protlaku, citronové šťávy, bylinek kopru a libečku to byly i potraviny z nabídky zdravých koutků supermarketů či obchodů zdravé výživy. Jednalo se o rostlinnou smetanu, náhradu majonézy tofunézu (tatarská omáčka z tofu) a umeocet, což je slano-kyselá přírodní šťáva z nakládaných japonských švestiček, která obsahuje místo kyseliny octové kyselinu citronovou a dále velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů.

Výhodou tohoto vaření je, že účastníci jsou společně u plotny, ale také společně u stolu, což znamená, co si uvaří, to si také sní. Takže lekce přináší i zdravou a chutnou večeři zároveň i pro přítomné děti, které si po dobu pracovního zapojení maminek pod dozorem hrají v místnosti klubu Fialka. Účastníci přispívají na použité suroviny částkou 50 Kč.

Kurz bude probíhat celoročně vždy dvakrát měsíčně mimo prázdninové měsíce červenec a srpen. Recepty budou připravovány měsíc předem s ohledem na sezonní produkty.

V příštím měsíci se 18. března bude připravovat pečivo z kvásku a 25. března různé méně známé sladké pečení.

Kapacita vzhledem k velikosti kuchyňky je deset účastníků, kdy se zatím tato novinka ještě nevžila, takže dosavadní počet tvořilo pět maminek a jeden tatínek, kterým bylo zároveň zajištěno hlídání dětí. Tato forma pomoci mladým rodinám, případně i dalším zájemcům, tvoří tak další rozšíření potřebných služeb poskytovaných MC Medvídek.