Hlavní obsah

Ibl šéfem poslanců ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský poslanec a předseda ústřední kontrolní komise ČSSD Petr Ibl (48) byl včera zvolen šéfem poslaneckého klubu soc. dem. Ve druhém kole zvítězil nad Jihomoravanem Michalem Haškem (26) třiatřiceti hlasy z šestapadesáti možných.

Článek

Ibl v kandidátském projevu podle svých slov kritizoval špatnou komunikaci mezi poslanci samotnými i mezi poslanci a vládou. "Domnívám se, že informace od vlády nebyly vždycky objektivní," řekl pak Ibl novinářům.

Též by se podle něj měla posílit "důslednost při prosazování všech úkolů, které před soc. dem. stojí".

S předsednictvím ÚKK končí

Na dotaz Práva, zdali bude i nadále předsedou ústřední kontrolní komise, Ibl řekl, že nikoli, ani na tuto funkci nebude znova kandidovat.

Ibl byl v Zemanově vládě prvním náměstkem ministra vnitra Stanislava Grosse. Po zvolení do Sněmovny z vnitra odešel. Ještě dříve, v době, kdy poslanecký klub ČSSD vedl Gross, byl Ibl tajemníkem klubu.

K nedávné události okolo volby prezidenta Ibl novinářům řekl, že je "dobře, že byl prezident zvolen, i když máme výhrady k jeho osobě".

Odvolání ministra průmyslu a obchodu Jiřího Rusnoka podle svých slov nezpochybňuje, jen poznamenal, že poslance "trochu nadzvedlo", že opětovně nebyli patřičně informováni.

Kdo bude v čele?

Zvěsti o tom, že se mezi poslanci probírá možnost volby jiného předsedy než Vladimíra Špidly na nadcházejícím sjezdu, označil Ibl za "spekulace, které nemají důvěryhodné jádro". Dodal, že ač nebylo přijato žádné stanovisko, mezi poslanci "je takový úzus", že Špidla by od nich měl důvěru dostat.

Rusnok ale včera novinářům řekl, že situace na sjezdu bude velmi složitá. Neoblíbenost Špidly na funkci předsedy strany je podle Rusnoka "velmi výrazná". Kritika uvnitř soc. dem. je vyvolána tím, že pod Špidlovým vedením "jde strana dolů", dodal Rusnok.

Reklama

Související články

Špidla to stejně nemá na sjezdu jisté

I přes důvěru, kterou Sněmovna hlasy koaličních poslanců vyslovila vládě Vladimíra Špidly, shodovali se soc. demokraté v anketě Práva, že to neznamená Špidlovu...

Výběr článků

Načítám