Hlavní obsah

Vánoční stromek může zdobit i ptačí peří či barva magnólií

Novinky, Blanka Kovandová

Až se vydáte do sklepa nebo na nejvyšší místo ve skříni pro krabice s vánočními koulemi, řetězy a světýlky, možná při obhlídce těchto pokladů zjistíte, že by to chtělo malou změnu. Vězte, že móda neovlivňuje jen oblečení nebo styl bydlení - mění se i vánoční výzdoba. Inspiraci lze načerpat například ve vizovické galerii Mariette.

Foto: Blanka Kovandová

Styl Zlatý poklad - bohaté zdobení a barvy drahých kovů

Článek

Každoroční trendy vánoční ozdob neurčují jejich výrobci, ale EFSA – Evropská asociace floristů a výrobců dekorací. Ta určila i pro letošní vánoce čtyři velmi odlišné styly.

První letošní trend se jmenuje Lovecká chata (Hunting lodge). Je to styl inspirovaný přírodou a venkovem. Je nadčasový a elegantní a trochu mužný. Barevná škála se inspirovala v lesním porostu a obsahuje zelenou, béžovou, medovou, červenou. Na stromek patří klasické ozdoby – máme zde ale raritu, baňky zdobené peřím perliček. Dovoleno je ledacos, třeba dřevěné a látkové ozdoby, motiv kára, zvířecí motivy na baňkách, ozdoby ve tvaru šišky, sovy nebo ptáků s peřím.

Druhý trend dostal jméno Zamrzlá zahrada (Frozen garden) a opravdu vypadá tak, jakoby přírodu v jedné chvíli překvapila jinovatka. Barvy jsou chladně elegantní – stříbrná, bílá, ledově modrá, tyrkysová a fialková. Motivy na ozdobách znázorňují zamrzlé traviny, ojíněné větvičky, krystalky ledu na stromech. V zamrzlé zahradě opět nechybí ptáčci. Celý tento styl je romantický a elegantní.

Zlatý poklad (Golden treasure) si zamilují všichni vyznavači bohatého a třpytivého zdobení. V tomto trendu jsou patrné prvky orientu. Vše je opulentně blyštivé, až barokně bohatě zdobené. Klasické skleněné koule doplňují opět ptáci s pravým peřím, ozdoby ve tvaru káči nebo lampiček. Barevné ladění je dáno už samotným názvem – tedy barva zlata a mědi s bohatými blyštivými posypy.

Do současných interiérů se bude dobře hodit trend s názvem Moderní poklid (Modern serenity). U tohoto směru zdobení je na první pohled nápadná barevná škála, která vychází z barvy fuchsií a magnólií a je kombinována s ostrou, matnou bílou. Celek má působit harmonicky, poklidně, ale velmi současně. Důležitá je struktura zdobení skleněných ozdob – jsou zde použity zvláštní vločkové posypy, které vytváří plastické vzory.

Ve vizovické galerii Mariette všechny zmíněné trendy představují v rámci velké vánoční výstavy, která nemá rozsahem a zaměřením na tuzemské výrobce v České republice obdoby.

„Rozhodně ale nejsme žádní diktátoři trendů, jen nabízíme inspiraci. Každý by si měl vybrat to, co se mu opravdu líbí, bez ohledu na módu,“ upozornila autorka výstavy Iva Mynářová a dodala: „Velká většina lidí se drží osvědčené klasiky červených a zlatých ozdob. Děti zase milují skleněné postavičky – medvídky, kočky, domečky, Mikuláše, šišky a řadu dalších. Jeden stromeček jsme nazdobili výběrem retro ozdob z let dávno minulých a svůj koutek zde má i naše dlouholetá specialita – ozdoby s dekorem modrotisku, které jsou vhodné pro zdobení v lidovém stylu se slaměnými ozdobami a perníčky."

Jubilejní desátá vánoční výstava v galerii Mariette v předzámčí zámku Vizovice je otevřena denně od 9 do 17 hodin, včetně sobot, nedělí a svátků až do 23. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám