Hlavní obsah

Připomíná mi dámu, řekla Eva Stojková, starostka Olešnice v Orlických horách, o nové rozhledně

Novinky, Dana Ehlová

Doslova a do písmene před očima roste vzhůru k modré obloze nová rozhledna na Feistově kopci v Olešnici v Orlických horách. Je dobře, že stavební a montážní práce nebezpečný vir nezastavil, naopak realizaci podpořilo mimořádně příznivé počasí.

Foto: obec Olešnice v Orlických horách (archiv)

"Připomíná mi dámu," řekla o nové rozhledně starostka Olešnice v Orlických horách Eva Stojková.

Článek

Celková výška rozhledny dosáhne 26 metrů, nadzemní část má čtvercový půdorys s osmiúhelníkovou otevřenou vyhlídkovou plošinou, nacházející se v sedmém patře.

Dodavatelem je společnost Lemonta s.r.o. Její jednatel Křiško se netají tím, že kovovou konstrukci připevní k základové desce během pouhého týdne. Následovat bude dřevěné opláštění rozhledny a dokončovací práce.

Průběh samozřejmě bedlivě sleduje i starostka obce Eva Stojková: „Stavba pokračuje dobře i díky tomu, že vyšlo počasí. Projektant Ing. Antonín Olšina, který tu tento týden byl, je se stavbu spokojený. Pokud půjde vše podle plánu, měla by být po Velikonocích smontována,“ uvedla.

„Velice nám se stavbou pomáhá i Ing. Radko Hartman, který byl u prvopočátku, kdy se o rozhledně začalo hovořit, to bylo ještě za bývalé starostky Mgr. Evy Skalické. I díky bezúročné půjčce, kterou nám poskytl na předfinancování Královéhradecký kraj, je to pro nás jednodušší,” dodala.

Starostka Olešnice v Orlických horách také nezapřela, že je zástupkyní něžného pohlaví, když prozradila svůj pohled na rozhlednu: „Já o ní mluvím jako o „dámě”, připomíná mi šachovou figurku a mám pocit, že i jako dáma bude vypadat, až bude celá „oblečená”.”

Dále ještě připojila, že osobně se na rozhlednu moc těší: „Je neuvěřitelné, jak nám roste před očima,“ uzavřela Eva Stojková.

Na rozdíl od realizace stavby, která probíhá podle harmonogramu, se však slavnostní otevření rozhledny uskuteční, až to umožní situace s koronavirem.

Reklama

Výběr článků

Načítám