Článek
Ve všech pavilonech hlavní budovy Výstaviště Černá louka probíhá od pátku 10. května do neděle 12. května Karneval chutí. V prvním patře jsou umístěny stánky jednotlivých vystavovatelů potravin všeho druhu, ale také vína a piva různých značek. Je zde k vidění správné stolování a příprava slavnostní tabule. Návštěvníci se mohou seznámit s rostlinnými a zdravotními produkty.
Ve druhém patře si mohou návštěvníci pochutnat na specialitách restauračních zařízení hotelů, ale také běžných restaurací v zajímavých místech regionu. Nabízejí právě ty speciality, které jsou pro ten či onen region charakteristické. Jako doprovodný program probíhají veřejné degustace pro čtyřicet náhodně vybraných hostů.
V sobotu 11. května ve 13.00 hodin měl svou kuchařskou show Mirek Horák, šéfkuchař Hospoda Kyčera, se svým kolegou Tomášem Smočkem, šéfkuchařem Rožnovský rynek. Spolu s dalším kolegou kuchařem připravili degustační menu z cyklu Jak šmakuje Moravskoslezsko!
Kuchaři předvedli degustujícím opravdouvou kuchařskou show. Nejen, že návštěvníkům vysvětlili, od koho jsou recepty, ale i z jakých potravin vaří a jaké správné ingredience přidávají. Jejich jídlo mělo krásnou barvu, estetický vzhled a přitažlivou vůni. A pochopitelně i dobrou chuť.
Jako předkrm se podávala "škvarková pomazánka, jak ji dělala moje mamka" s podmáslovým chlebem. Polévka s názvem "kozíbroda z Těšínska aj z Beskyd" voněla na sto honů. Nadívaná panenka plněná švestů a druhá hrušků se smetanou a zelňákem byl název hlavního chodu. Perličkou menu byl desert v podobě tvarohového koláče s borůvkami a posypkou. Jako pití se podávalo pivo nebo červené víno.
Jaké víno podávat a ke kterému jídlu poradila Dana Tušlová z podniku Vino Blatel a. s., Blatnice pod Svatým Antonínkem.
Podle Kamily Markovičové z Asociace hotelů a restaurací České republiky tato degustační menu probíhají třikrát do dne. U stolů se tak od pátku do neděle vystřídá asi 300 hostů. "Akci pořádáme proto, aby se lidé seznámili s možností sestavení menu nejen při stravovaní doma v soukromí, ale také aby si dovedli vybrat v případě pořádání svých významných oslav, svateb a podobně," dodala Kamila Markovičová.
Po celou dobu sobotního dne hosty při veřejném degustačním menu obsluhovali studenti Střední školy společného stravovaní v Ostravě - Hrabůvce. "Naše studentky se při takových akcích učí obsluhovat, perfektně se chovat, jídlo donášet ve správné poloze a servírovat hostům ze správné strany," řekla mimo jiné Mgr. Hana Štanglerová, vedoucí učitelka odborného výcviku zmíněné školy.
Chutě a vůně se těžko popisují. Jídlo je třeba vidět, cítit, ochutnat...
Karneval chutí pokračuje i v neděli 12. května.