Hlavní obsah

Karneval chutí na Výstavišti Černá louka v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku 10. května do neděle 12. května potrvá na Výstavišti Černá louka Karneval chutí. Probíhá zde pestrá nabídka dobrého jídla a pití, ochutnávky, košty, degustační menu a kulinářské show. Akci pro občany pořádá Asociace hotelů a restaurací České republiky a Ostravské výstaviště.

Foto: Josef Zajíc

Karneval chuti. Mirek Horák, vpravo se svými kolegy. 11.5.2013

Článek

Ve všech pavilonech hlavní budovy Výstaviště Černá louka probíhá od pátku 10. května do neděle 12. května Karneval chutí. V prvním patře jsou umístěny stánky jednotlivých vystavovatelů potravin všeho druhu, ale také vína a piva různých značek. Je zde k vidění správné stolování a příprava slavnostní tabule. Návštěvníci se mohou seznámit s rostlinnými a zdravotními produkty.

Ve druhém patře si mohou návštěvníci pochutnat na specialitách restauračních zařízení hotelů, ale také běžných restaurací v zajímavých místech regionu. Nabízejí právě ty speciality, které jsou pro ten či onen region charakteristické. Jako doprovodný program probíhají veřejné degustace pro čtyřicet náhodně vybraných hostů.

V sobotu 11. května ve 13.00 hodin měl svou kuchařskou show Mirek Horák, šéfkuchař Hospoda Kyčera, se svým kolegou Tomášem Smočkem, šéfkuchařem Rožnovský rynek. Spolu s dalším kolegou kuchařem připravili degustační menu z cyklu Jak šmakuje Moravskoslezsko!

Kuchaři předvedli degustujícím opravdouvou kuchařskou show. Nejen, že návštěvníkům vysvětlili, od koho jsou recepty, ale i z jakých potravin vaří a jaké správné ingredience přidávají. Jejich jídlo mělo krásnou barvu, estetický vzhled a přitažlivou vůni. A pochopitelně i dobrou chuť.

Jako předkrm se podávala "škvarková pomazánka, jak ji dělala moje mamka" s podmáslovým chlebem. Polévka s názvem "kozíbroda z Těšínska aj z Beskyd" voněla na sto honů. Nadívaná panenka plněná švestů a druhá hrušků se smetanou a zelňákem byl název hlavního chodu. Perličkou menu byl desert v podobě tvarohového koláče s borůvkami a posypkou. Jako pití se podávalo pivo nebo červené víno.

Jaké víno podávat a ke kterému jídlu poradila Dana Tušlová z podniku Vino Blatel a. s., Blatnice pod Svatým Antonínkem.

Podle Kamily Markovičové z Asociace hotelů a restaurací České republiky tato degustační menu probíhají třikrát do dne. U stolů se tak od pátku do neděle vystřídá asi 300 hostů. "Akci pořádáme proto, aby se lidé seznámili s možností sestavení menu nejen při stravovaní doma v soukromí, ale také aby si dovedli vybrat v případě pořádání svých významných oslav, svateb a podobně," dodala Kamila Markovičová.

Po celou dobu sobotního dne hosty při veřejném degustačním menu obsluhovali studenti Střední školy společného stravovaní v Ostravě - Hrabůvce. "Naše studentky se při takových akcích učí obsluhovat, perfektně se chovat, jídlo donášet ve správné poloze a servírovat hostům ze správné strany," řekla mimo jiné Mgr. Hana Štanglerová, vedoucí učitelka odborného výcviku zmíněné školy.

Chutě a vůně se těžko popisují. Jídlo je třeba vidět, cítit, ochutnat...

Karneval chutí pokračuje i v neděli 12. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám