Hlavní obsah

Jak popřát krásné Vánoce a šťastný nový rok v cizím jazyce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou v mnoha zemích vnímány převážně jako svátky pokoje a lásky, jež lidé slaví společně bez ohledu na své náboženské přesvědčení. Přestože je každý národ slaví po svém, popřát krásné Vánoce a šťastný nový rok lze většině lidí na zeměkouli. Zeptali jsme se zahraničních lektorů jazykové školy Skřivánek, jak vypadají vánoční oslavy v jejich zemích, na jaké dobroty se můžete těšit při slavnostních večeřích a na videu se můžete podívat, jak se v jejich rodném jazyce řekne vánoční přání.

Vánoční pozdravy ve světových jazycích Video: Jazyková škola Skřivánek

 
Článek

1. Gil Conti (Brazílie)

V Brazílii máme tradiční vánoční dezert, který pochází z Portugalska a jmenuje se rabanada. Je to smaženka ochucená vínem, cukrem a skořicí. Pamatuji se, jak jej vždycky dělávala moje babička. Opravdu to zbožňuji!

2. Wesley Tinney (USA)

Kde jinde nasát typickou vánoční náladu než v USA? Američané si Vánoce vychutnávají ve velkém stylu – ať již jde o štědrost při obdarovávání či o slavnostní hodování. Na žádném štědrovečerním stole nechybí voňavý jablečný koláč se skořicí a jako hlavní chod se nejčastěji podává nadívaná krůta s bramborovou kaší. S drobným pohoštěním se myslí i na Santu – děti pro něj chystají sušenky a sklenici mléka. V naší rodině vždy pořádáme soutěž o to, kdo bude mít právo připravit koláč na Vánoce.

3. Camille Havis (Francie)

Ve Francii během vánočních oslav jíme kromě různých druhů cukroví Yule log (Bûche de Noël). Je to originální francouzský dezert, který je možné koupit ve všech cukrárnách a chutná báječně po čokoládě.

Pokud budete trávit Vánoce ve Francii, můžete se těšit na gurmánské zážitky. Na slavnostní tabuli zpravidla nechybí pečený krocan s kaštanovou nádivkou či lanýžovou pastou, ústřice či husí játra. Jako místní specialita se potom podává pečený Kristův chléb ozdobený cukrovou pěnou tak, aby se podobal malému Ježíškovi.

4. Mayumi Kozderka (Japonsko)

Pro Japonce jsou Vánoce krásným svátkem, ale ne jejich tradičním. Větší oblibu si získaly až s příchozími cizinci. Znát je to především ve výzdobě měst a náladě v obchodních centrech. Hlubší význam zde nicméně Vánoce nemají a na Štědrý den si místní obvykle kupují „vánoční kuře" z KFC a „vánoční dort“ s bílou polevou a jahodami. Na čem si však zakládají, je balení dárků – tomu věnují stejnou pozornost jako samotnému výběru dárku.

Mnohem důležitější jsou pro ně oslavy posledního dnu v roce a Nový rok. Maminky vaří tradiční novoroční jídlo osechi a také všichni jedí rýžové koláčky omochi. Potom rodiny darují dětem peníze, tento zvyk se nazývá otoshidama.

5. Ned Lecic (Srbsko)

V Srbsku pečeme na Vánoce česnicu. Je to druh koláče z tenkého těsta a uvnitř je schovaná mince. Věříme, že když někdo během večeře najde ve svém kousku minci, bude mít další rok spoustu peněz.

Srbské pravoslavné Vánoce se hodně liší od těch, které známe u nás. Začínají až 7. ledna a na slavnostní večeři se podává pečené selátko.

6. Lucas Eager (Austrálie)

Vánoce v Austrálii jsou vhodnou alternativou pro všechny, kdo v zimě rádi utíkají ze střední Evropy za teplem. Oslavy včetně sváteční večeře zde probíhají často přímo na pláži, což se odráží i v jídelníčku. Těšit se můžete na nepřeberné množství ovoce a osvěžující drinky.

K večeři se jako tradiční dezert podává teplý švestkový nákyp s ořechy a hrozinkami polévaný vaječným koňakem a mražené dezerty všeho druhu. U nás na Vánoce moje babička připravuje vánoční pudink. Servíruje ho s polevou, pocukrovaný, se zmrzlinou a někdy se šlehačkou.

7. Marco Alampi (Itálie)

V Itálii během Vánoc obvykle jíme panettone nebo pandoro (pečivo s rozinkami a kandovanou citrónovou i pomerančovou kůrou). V Kalábrii moje maminka připravuje torrone. Je z mandlí, čokolády a cukru, je to opravdu velká dobrota!

V Itálii jsou Vánoce velkým svátkem, stále hodně provázaným s náboženskými zvyky. Všichni se těší na papežovo požehnání Urbi et orbi a následné setkání s celou rodinou. Důležitou součástí štědrovečerní tabule je krocan nebo pečené jehně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám