Hlavní obsah

Mikulášské přípravy vrcholí. Nezapomeňte si včas zamluvit kostým

Novinky, Nšt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vousy, mitra, berle. Bez těchto doplňků se snad neobejde žádný Mikuláš, který za doprovodu čerta a anděla vyráží 5. prosince do večerních ulic. Půjčovny kostýmů jsou tak v pohotovosti již od začátku listopadu. Pokud plánujete, že se za jednu ze tří postav převlečete, určitě výběr kostýmu nenechávejte na poslední chvíli.

Mikulášská nadílka se blíží. Nezapomeňte si včas zajistit kostýmVideo: Novinky

 
Článek

„Kostýmy Mikulášů, andělů i čertů se půjčují každoročně, je o to opravdu velký zájem. Většinou to funguje způsobem, kdo dřív přijde, ten dřív půjčí,“ řekl Novinkám Jakub Cihla, který je manažerem půjčovny kostýmů v Praze.

Nejžádanějším půjčovaným kostýmem je Mikuláš, jehož cena začíná na 650 Kč. Převlek se obvykle skládá z bílé košile, červeného zdobeného roucha a mitry. Rozdíly jsou poté v dekoracích a v odstínech. Doplňky je zapotřebí koupit samostatně.

Foto: Novinky

Půjčovné za kostým anděla začíná na 350Kč.

„Co se týče andělů, tak máme několik druhů kostýmů. Většinou se jedná o zdobené bílé šaty se zlatým lemováním. K tomu je obvykle svatozář a křídla, ale můžete také narazit na kostým, kde budou doplňky pouze k prodeji. Cena půjčovného začíná na 350 Kč za den,“ pokračoval Cihla.

Kostýmy čertů bývají k dispozici i v dětském provedení, obvykle se jedná o chlupaté kombinézy s ocasem, čertovskou vestu a čepici s rohy. Půjčovné začíná na 850 Kč. Všechny kostýmy se dají také koupit, jejich cena je v takovém případě mnohem vyšší.

Tradice oslav svatého Mikuláše je zachovaná nejen v Česku, ale i v ostatních evropských státech. Rozdíly bývají obvykle v doprovodu Mikuláše, například v Německu místo čerta chodí Knecht Ruprecht. V Rakousku, Bavorsku nebo v Maďarsku se po boku Mikuláše objevuje strašidelný Krampus, jehož masky vzbuzují respekt i u dospělých.

Reklama

Výběr článků

Načítám