Hlavní obsah

ČT na Vánoce: Baarová a čtyři nové pohádky

Novinky, Stanislav Dvořák

Lehce kontroverzní film Filipa Renče Lída Baarová, oceňované drama Domácí péče a čtyři nové pohádky tvoří kostru vánoční nabídky České televize.

Foto: David Raub/ČT

Pravý rytíř

Článek

„Česká televize moc neuhýbá k avantgardním pohádkám a český divák to vítá, protože je v tomto konzervativní,“ uvedl ředitel České televize Petr Dvořák. Upozornil, že za pohádkou Pravý rytíř stojí tým Josefa Viewegha, který točil seriál Rapl, a na Slíbené princezně se zase podílel tvůrčí tandem Ivy Procházkové a režiséra Ivana Pokorného, kteří pro Českou televizi vytvořili i seriál Vraždy v kruhu.

Pohádku Pravý rytíř vysílá Česká televize na Štědrý večer. Objeví se v ní Jan Komínek jako rozvážný mladík, který rád čte a maluje a je pravým opakem svého otce (Lukáš Vaculík), vysloužilého rytíře. Princeznu hraje Lucie Černá.

„Je statečná, má dobré způsoby, ale když potká rytíře, tak se zamiluje na první pohled,“ řekla představitelka princezny.

Princezna natáčela na chorvatském ostrově

Foto: David Raub/ČT

Slíbená princezna

Další Pohádka Slíbená princezna vychází ze Zlatovlásky. Kreativní producentka Kateřina Ondřejková prozradila, že „dějová linka, která je u Erbena velmi jednoduchá, je scenáristkou Ivou Procházkovou obohacena o řadu dobrodružných i humorných prvků a staví na tradici české filmové pohádky s vtipnými dialogy, vyhraněnými charaktery, ale i překvapivými momenty. Diváci se můžou těšit na dobrodružnou podívanou se spoustou reálných zvířat a efektních triků.“

Zlý kníže Honorád si v pohádce usmyslí, že chce zlatovlasou nevěstu, a vyšle svého čeledína Jiříka, aby ji přivedl. Po řadě dobrodružných situací se Jiřík nakonec dostane až ke království, kde nejmladší ze dvanácti dcer je právě zlatovlasá princezna Radost. Zadarmo si ji ovšem Jiřík neodvede.

„Potřebovali jsme ostrov, takže jsme se museli vzdálit i do Chorvatska, kde nám nepřálo počasí. Bylo to krušné, ale dopadlo to všechno moc hezky,“  dodala představitelka královny Jitka Čvančarová.

Foto: Pavla Černá/ČT

Nepovedený čert

Pohádka Zázračný nos, která poběží 26. prosince, je o princezně Dianě, jež chce podrobit lásku svého snoubence náročnému testu a dá mu vypít zázračný elixír. Namísto odpovědí ale získá dlouhý nos. Vydává se tak v přestrojení hledat kouzelníka, který jí nápoj věnoval. Čtvrtou premiérovou pohádku Nepovedený čert natočila Česká televize ve znakovém jazyce jako dárek pro neslyšící děti a jejich rodiče.

Foto: Česká televize

Tatiana Pauhofová jako Lída Baarová

„Ještě před sérií pohádek 17. prosince odvysíláme film Lída Baarová. A prvního ledna odvysíláme film Domácí péče, kde se vrací Alena Mihulová v postavě, která je optimistická i smutná,“ poznamenal Petr Dvořák.

ČT vysílá 1. ledna také zrestaurovanou podobu fantaskního příběhu Karla Zemana Baron Prášil, který po více než padesáti letech znovu ožil díky projektu Čistíme svět fantazie.

ČT art o Vánocích nabídne to nejlepší pro hudební fajnšmekry - záznam koncertu Pink Floyd v Pompejích, pořad o mladé hvězdě Zaz, Pavarottiho recitál, koncert Paula McCartneyho i Tonyho Bennetta a Lady Gaga či zahraniční muzikály Cats, Vlasy, Jesus Christ Supersrtar.

Déčko se o Vánocích zaměří zejména na animované pořady a vánoční speciály oblíbených večerníčků, jako je Pat a Mat, Žížaláci, Krtek nebo Chaloupka na vršku.

Reklama

Výběr článků

Načítám