Hlavní obsah

Jak hezky zabalit dárky, včetně těch neforemných

Novinky, das

Ozdobným taštičkám, především pod vánočním stromem, odzvonilo. Dárky v nich ukryté spatří obdarovaný dřív, než by měl. Pěkně a pořádně zabalený balíček rozradostní nejen každé dítě, jež se do něj protrhá. Pořádné balení naopak dokáže potrápit mnohého penzistu. Jak tedy zabalit dárek s vkusným a účelným výsledkem pro každého?

Foto: Profimedia.cz

Balení dárků nemusí být nic složitého.

Článek

Pokud se rozhodneme nechat si zabalit dárky přímo v obchodě, máme vyhráno. Mnozí z nás se ale s dárečky pro své bližní ještě rádi pomazlí, než je poskládají pod rozsvícený vánoční strom. Jak se ovšem s balením vypořádat, pokud nepatříme zrovna mezi manuálně nejzručnější? To nám poradila a názorně předvedla vedoucí obchodu Baldárek.cz.

Na přesný postup se podívejte na přiložené video.

Správné zabalení dárkuVideo: Novinky

Když je dárek neforemný

Zabalit dárky jiných než hranatých tvarů bývá mnohem složitější.

Postup na několika příkladech
1. Placatá válcovitá láhev koňaku či šampónu
1Širší válcovitý tvar hezky zabalíme do vroubkovaného a dárkového papíru. Nepravidelnou koňakovou láhev vyrovnáme válcem z polokartonu a položíme ji na ozdobný balicí papír. Papír vystřihneme s přidáním na dno a hrdlo, láhev jím ovineme a zajistíme i s dnem průhlednou lepicí páskou. Podle rozměru válce uřízneme pás vroubkovaného papíru tak, aby mezi oběma stranami zbývalo 1,5 cm.
V kraji vlnitého papíru u spoje prostřihneme pravidelné trojúhelníky ve vzdálenosti 4 až 5 cm. Ve špičkách trojúhelníků vyrazíme děrovačkou nebo jehlicí dírky. Pásem obalíme láhev a protilehlé dírky svážeme stužkami na uzlíky či mašličky. Pak balicí papír u hrdla stáhneme a zavážeme stuhou ustřiženou z organtýnové látky.
2. Láhev vína
Darovaná láhev dobrého vína může také čekat pod stromečkem ve svátečním obalu. Láhev položíme na zlatý či stříbrný papír a odměříme jeho spotřebu tak, aby rozměr vyhovoval i na výšku. Ze stříbrného papíru ustřihneme dva čtverce o straně 20 cm a uprostřed každého vystřihneme otvor na hrdlo láhve.
Oba čtverce přetáhneme najednou přes hrdlo a těsně je stáhneme. Potom papír na hrdle omotáme lepicí páskou tak, aby cípy směřovaly vzhůru. Celou láhev ovineme stříbrným papírem, který na dně poskládáme a přilepíme lepicí páskou. Hrdlo pak převážeme organtýnovou stuhou, kterou zavážeme na mašli.
3. Kulatý krém či parfém
Kulatý dárek, třeba krabičku parfému nebo krému, snadno zabalíme do poddajného papíru nebo látky (např. organtýnu). Dva archy papíru či čtverce látky přeložíme úhlopříčně, asi 3 cm přes sebe, a uprostřed je slepíme průhlednou lepicí páskou. Krabičku pak položíme do středu.
Potom levou polovinu látky shrneme a upravíme do velkých pravidelných záhybů. Totéž uděláme i na pravé straně, až se obě části uprostřed spojí. Ustřihneme asi 30 cm široké organtýnové stuhy a shrnuté konce svážeme na straně skladů do obyčejné mašle.

Zajímavý postup naleznete i v tomto videu

Balení neforemného dárkuVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám