Hlavní obsah

Klasická kniha nebo e-book? Co umí moderní čtečky elektronických knih

Novinky, mif

Klasické papírové knihy mají své jedinečné kouzlo, ale jen těžko si zabalíte na cesty celou knihovnu. Naopak u elektronických knih to není vůbec žádný problém. Tip na vánoční dárek? Poradíme, jak vybrat co nejlepší čtečku tzv. e-booků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čtečky se svým vzhledem velmi podobají počítačovým tabletům. Jde o malé tenké placky, jejichž prakticky celou přední stranu zabírá obrazovka. Čtečky s barevným dotykovým LCD displejem v podstatě i tablety jsou.

Při výběru takových modelů se tak nemusíte omezovat na výrobce tradičních elektronických čteček, s e-booky si totiž dovede poradit prakticky libovolný tablet. Stejně tak je možné číst knihy také na chytrých telefonech, byť to není s ohledem na menší displej vždy pohodlné.

Foto: Amazon

Nový Kindle Fire

Elektronický papír

Tablety a čtečky s LCD obrazovkou se ale klasickým knihám nepodobají prakticky vůbec. Od toho tu jsou čtečky s černobílým monitorem vyrobeným z elektronického papíru. U nich zpravidla nebývá obrazovka podsvícená, díky čemuž je tento panel šetrnější k očím. Text je kontrastní a dobře čitelný klidně i v pravé poledne na ostrém slunci – displej se nikdy neleskne, naopak v noci si pro čtení musíte přisvítit lampičkou.

Samozřejmě existují i výjimky, u některých čteček s displejem vyrobeným z elektronického papíru je tak možné podsvícení v případě potřeby zapnout.

U textu můžete zvolit několik odstínů šedi a samozřejmě měnit velikost fontu. Díky tomu šestipalcový displej bohatě stačí pro čtení i jedincům se slabším zrakem. Elektronický papír však neumožňuje rychlé změny obrazu, při překreslování tak vždy chvilku čekáte. Z tohoto důvodu není prakticky možné takovéto čtečky použít pro sledování videí.

Foto: Novinky

Elektronická čtečka Amazon Kindle

I přesto černobílé čtečky e-booků poslouží velmi často i k jiným činnostem, než je pouhé zobrazování textu. Možné je na nich hrát jednoduché hry, omezeně přistupovat na internet nebo prostřednictvím nich poslouchat uložené hudební soubory. Pokud se chystáte se čtečkou věnovat i takovýmto činnostem, je vhodné vybírat mezi modely s paměťovou kartou.

Nutné si je také rozmyslet, zda si vystačíte s wi-fi připojením. Na trhu lze totiž narazit také na modely s 3G připojením, díky kterému je pak možné nejen nakupovat knihy prakticky kdekoliv, ale zároveň přistupovat na internet i na cestách.

Přeborníci v otázce výdrže

Počítačové tablety, a tedy také čtečky s klasickým LCD displejem, se velmi rychle vybíjejí. Ani ty nejlepší modely se zpravidla neobejdou bez nabíječky déle jak deset hodin.

Naopak modely s elektronickým papírem jsou v otázce výdrže přeborníky, i proto jsou velmi často vyhledávány mezi náruživými čtenáři. Díky nízké energetické náročnosti použité technologie dokážou na jedno nabití pracovat klidně i několik týdnů.

Má tedy vůbec cenu se poohlížet po modelech s LCD panely? Odpověď je jednoznačně ano. Někteří uživatelé totiž ocení jejich všestrannější možnosti využití. Přeci jen většina jich je postavena na platformě Android, díky čemuž je do nich možné doinstalovat prakticky libovolnou aplikaci. Na trhu jich jsou dnes již statisíce.

Jejich podsvícené displeje jsou sice většími žrouty elektrické energie, ale zároveň je možné je používat i v noci bez lampičky a není žádný problém na nich sledovat klidně i videa ve vysokém rozlišení. Nutno podotknout, že na ostrém slunci je však čitelnost horší – displeje se lesknou.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám