Hlavní obsah

Jak vybrat digitální fotoaparát nejen pod stromeček

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nejrůznějších letákových nabídkách lákají prodejci elektroniky před Vánocemi na ty nejlepší digitální fotoaparáty. Poradíme, jak se v jednotlivých nabídkách vyznat a jak se nenechat napálit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ty nejlevnější fotoaparáty je možné zakoupit už okolo tisícovky, jde zpravidla o tzv. kompakty. Jak už samotný název napovídá, lákají tyto stroje na kompaktní rozměry. Nejnovější modely totiž nejsou o moc větší než obyčejný mobil.

Na rozdíl od většiny chytrých telefonů nabízejí fotoaparáty ale širší možnosti nastavení. Pracovat je možné například s hloubkou ostrosti, která zaostří vybraný objekt a zbytek scény rozmaže. Stejně tak je možné nastavit i expozici, sytost a kontrast.

Jednotlivé kompakty se od sebe velmi liší kvalitou pořízených fotografií. Právě proto můžete v obchodech narazit na různé modely, jejichž ceny se liší klidně i o více než deset tisíc korun. Dražší přístroje také zpravidla nabízejí stylovější vzhled nebo odolnější tělo.

Extrémní přiblížení, výměnné objektivy

Některé fotoaparáty lákají zase na extrémní možnosti přiblížení. Řeč je o takzvaných ultrazoomech. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy klidně i 30krát.

Prodejci rádi tvrdí, že o kvalitě rozhoduje rozlišení. Desetimegapixelový fotoaparát ale nemusí hned fotografovat lépe než čtyřmegapixelový. Pro tisk fotografie 10 x 15 cm nám bohatě postačí rozlišení dva megapixely. Díky většímu rozlišení můžeme dělat z fotografií výřezy a zvětšeniny.

Pro nejnáročnější uživatele jsou určeny digitální zrcadlovky, které dokážou vytvořit velice povedené snímky – jsou téměř vždy ostré a věrně kopírují barevné proporce zachyceného objektu. Velkou výhodou je také možnost měnit objektivy.

Na fotografování interiéru, detailního pohledu nebo na rodinné snímky se totiž vždy hodí jiný objektiv. Nejlevnější zrcadlovky je možné sehnat za méně než deset tisíc korun.

Nikon Coolpix S33: cena hraje prim

Coolpix S33 od společnosti Nikon se na první pohled nijak výrazně neliší od konkurenčních modelů, které uživatele lákají příznivou cenovkou.

Ve skutečnosti má ale navrch hned v několika ohledech. V první řadě se nabízí v široké škále pastelových barev, díky čemuž se hodí jako dárek pro většinu mladších ročníků.

Foto: archív výrobce

Nikon Coolpix S33

Navíc má speciální konstrukci, která je odolná proti pádům a prachu. Přístroji dokonce nevadí ani voda, ponořen může být až do hloubky deseti metrů. Pro ratolesti je tedy tento stroj jako stavěný.

I přes zvýšenou odolnost nepřišel tento kompakt o trojnásobný optický zoom. Objektiv se světelností f/3,3–5,9 je napojen na CMOS snímač s rozlišením 13 megapixelů. Kvalita snímků nicméně odpovídá cenové kategorii, především za zhoršených světelných podmínek je na snímcích znát značný šum.

  • Klady: příznivá cena, vodotěsná konstrukce
  • Zápory: kvalita snímků za horšího světla
  • Cena: 2300 Kč

Canon 750D: zrcadlovka pro náročné

Pro poloprofesionální fotografy a amatéry je určena digitální zrcadlovka Canon EOS 750D. Její hlavní předností je velice jednoduché a intuitivní ovládání, se kterým si poradí i méně zkušení uživatelé. Přitom jí ale nechybí nic, co byste potřebovali i pro profesionální focení. Fotoaparát je vybaven CMOS snímačem s rozlišením 24,2 megapixelu.

Foto: archív výrobce

Canon 750D

Samozřejmostí je už v dnešní době možnost natáčet video ve vysokém rozlišení. Pořízené snímky je možné prohlížet na LCD displeji s úhlopříčkou tři palce (7,7 cm). Ten je navíc dotykový a je možné jej vyklápět a otáčet.

Fotoaparát je možné připojit také k televizoru prostřednictvím konektoru HDMI. Podporovány jsou paměťové karty SD, SDHC a SDXC. Canon EOS 750D je možné za 20 tisíc pořídit i se základním objektivem 18–55 mm. Standardně jsou totiž digitální zrcadlovky prodávány bez něj.

  • Klady: kvalita fotek, dotykový displej
  • Zápory: delší doba nabíjení vestavěného blesku při focení několika sekvencí fotografií
  • Cena: 18 000 Kč (bez objektivu)

Olympus E-M5: retro vzhled a moderní funkce

Fotoaparát E-M5 od společnosti Olympus není na pultech obchodů žádným nováčkem, přesto je mezi lidmi stále hojně vyhledávaný.

Stroj hned na první pohled upoutá svým retro designem, který navazuje na legendární kinofilmovou zrcadlovku Olympus Om-1 z roku 1972. Uvnitř se přitom ukrývají všechny moderní technologie.

Foto: Olympus

Olympus E-M5

Olympus E-M5 je vybaven 16megapixelovým Live MOS senzorem a pětiosým stabilizátorem obrazu, který eliminuje rozostření snímků i videí. Samozřejmostí je možnost výměny objektivů, podporovány jsou všechny modely s bajonetem Micro Four Thirds. V základním balení se přístroj dodává s objektivem 12–50 mm.

Velkou výhodou modelu je také vysoká odolnost. Jeho tělo je totiž vyrobeno ze slitiny hořčíku a díky promyšlenému systému těsnění mu nevadí prach ani stříkající voda, bez problémů je tak možné fotit klidně i za deště. Fotoaparát disponuje třípalcovým displejem, který lze navíc vyklápět až o 80° směrem nahoru nebo směrem dolů o 50°.

  • Klady: kompaktní rozměry, odolné tělo
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 37 000 Kč

Asus Zenfone 2 Laser: fotit dokážou i mobily

Klasickým kompaktům konkurují v dnešní době velmi zdatně některé chytré telefony. Na fotografování se například zaměřuje model Zenfone 2 Laser od společnosti Asus. Na zadní straně se ukrývá 13megapixelový fotoaparát s laserovým ostřením. Díky tomu má koneckonců tento model v názvu slůvko Laser.

Foto: archív výrobce

Asus Zenfone 2 Laser

K čemu je to dobré? Tato technologie umožňuje v praxi pořídit ostré snímky v co nejkratším čase. Zaostřit dokáže chytrý telefon od společnosti Asus za pouhé tři desetiny sekundy, a to i ve špatných světelných podmínkách. Samozřejmě nechybí ani druhý fotoaparát na přední straně, který má rozlišení pět megapixelů.

Ani v ostatních parametrech druhá generace Zenfonu nezaostává. K dispozici je pětipalcový displej s rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů, procesor Qualcomm Snapdragon 410, 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor. To vše běží pod operačním systémem Android.

  • Klady: kvalita pořízených snímků
  • Zápory: na zadním krytu ulpívají otisky prstů
  • Cena: 5500 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám