Hlavní obsah

Město, kde bydlí Ježíšek

Novinky, fis

Víte, v jakém městě podle letité tradice bydlí Ježíšek? Je jím Steyr v Horním Rakousku. Ideální místo, kam se v období adventu vypravit za všudypřítomnou sváteční atmosférou, která vám bude znít v uších, vonět v nose, oslňovat zrak a v neposlední řadě také zachutná vašim ústům. Vychutnáte si ji zkrátka všemi smysly. Steyr nabízí mnohem víc než „jen“ vánoční trhy.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Barokní kostel sv. Michala, historická dominanta Steyru

Článek

Před více než 300 lety se těžce chorý muž jménem Ferdinand Sertl snažil různými způsoby o uzdravení. Do vykotlaného smrku proto údajně vložil voskovou sošku Jezulátka, kterému se v němčině říká Christkindl. Stejné pojmenování má část města Steyr, kde stojí poutní kostel se zmíněnou soškou.

Kostel byl postupně vybudován v místě, kde měl stát onen smrk, k němuž se Sertl chodil modlit za své uzdravení. Jako zázrakem pak svoji nemoc porazil, a tak na místo po léta putovali další a další nemocní prosit o pomoc shůry.

Foto: archiv Rakouské národní turistické centrály Österreich Werbung

Poutní kostel se zázračnou soškou Jezulátka

Jen kousíček od poutního kostela s Jezulátkem najdete ve Steyru také Ježíškův vánoční poštovní úřad. Nejen v Rakousku, ale také v Itálii a Německu platí toto město za jakousi vánoční metropoli.

Tradice hnízdí nejenom ve stáncích trhovců, ale také v městských muzejních expozicích, kde je možné si prohlédnout mnoho starších i novějších betlémů, ozdob...

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Náměstí lemované historickými budovami

Za návštěvu stojí také například, pro někoho bizarní, Vánoční muzeum. Návštěvníci si v něm prohlédnou tisíce vánočních ozdob a dekorací z nepřeberného množství materiálů. Navíc je v něm možná jízda speciální panenkovskou expozicí, jak jinak než s vánoční tematikou. Do této části muzea zájemci nahlédnou z maličkých vozíků a za zvuku hudby.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Vánoční muzeum ve Steyru a jeho panenkovská expozice

Vánoční trh (Christkindlmarkt) ve Steyru probíhá přímo na hlavním náměstí historického centra, letos od 20. listopadu do 23. prosince. Cesta autem z Prahy do Steyru trvá okolo čtyř hodin.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční trhy ve Steyru

Jednou z doplňkových akcí trhu jsou ve Steyru i tradiční Kovářské Vánoce. Profesionální kováři po tři dny předvádějí své umění nadšeným přihlížejícím.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Kovářské Vánoce ve Steyru

Ty v tomto roce začnou v pátek 4. prosince v 17:00 a potrvají celý následující víkend od 10:00 do 19:00. Připomínají dávnou tradici tamního zpracování a prodeje železa.

Reklama

Výběr článků

Načítám