Hlavní obsah

Tipy na dárky pro praktické ženy

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z možností, jak potěšit partnerku pod vánočním stromečkem, je pěkný a užitečný pomocník do kuchyně. Při jeho výběru se zaměřte na to, aby se právě do té vaší kuchyně hezky hodil a hlavně, aby jeho obsluha byla snadná a intuitivní.

Foto: Sencor

Užiteční pomocníci do kuchyně se dnes prodávají v mnoha barvách.

Článek

Dobrým tipem na dárek pro ženy může být některý ze spotřebičů určených pro zpracování potravin. Rostoucímu zájmu o zdravé stravování odpovídá zvýšená poptávka po kvalitních mixérech, odšťavňovačích a sušičkách ovoce. Možná by i vaše partnerka ocenila některý z nich.

V kategorii odšťavňovačů se stále více prosazují modely s tzv. pomalým, ale zato důkladným odšťavňováním, k čemuž v přístroji slouží jeden či dva šneky. Při výběru se soustředíme nejen na snadnou obsluhu, ale nezapomeneme se důkladně vyptat na snadnost rozebírání a mytí všech znečištěných částí v myčce. Základem je ovšem informace o tom, jaké potraviny dokáže přístroj zpracovat.

Také u mixéru se budeme pídit po přesném výčtu surovin, které v něm lze zpracovat. S nejdokonalejšími modely můžete například snadno vyrobit mandlové mléko, zcela hladkou burákovou pomazánku atd. Zajímavostí na trhu jsou modely vybavené topným tělesem. S jediným přístrojem lze tak poměrně rychle připravit hustou sytou polévku, anebo kojeneckou stravu.

Při výběru sušičky si prohlédněte hlavně provedení sít, jejich počet a eventuální možnost dokoupit a přidávat další. Ověřte si snadnosti obsluhy i čištění a pozornost věnujte i spotřebě. Sušení zabere několik hodin, a tak se vyplatí věnovat pozornost i tomuto parametru. Jestliže doma upřednostňujete raw stravu, tedy jídlo připravované za syrova, rozhodně se pak ubezpečte o tom, že sušička umožňuje sušit potraviny i při teplotách nižších než 42 °C.

Foto: CONCEPT

Lis Concept LO 7055 zpracuje všechny druhy ovoce a zeleniny, poradí si také s ořechy nebo bylinkami. Cena 2999 Kč.

Foto: Orava

Multifunkční mixér RMH-900 s topným tělesem, které pracuje s příkonem 900 W a lze nastavit 3 teplotní stupně 60 °C, 80 °C a 100 °C . Cena 2590 Kč.

Foto: Tribest

Sušička ovoce Tribest Sedona P 9000 dodrží přesné a stálé teploty sušení, díky čemuž zachová vitaminy a živiny. Horizontální systém sušení umožňuje vyrobit i sušenky, ovocné špízy nebo zeleninové tyčinky. Cena 12 890 Kč.

Ostatní domácí práce

Pokud tušíte, že spíše než některý z kuchyňských spotřebičů by vaše domácnost uživila nějakého pomocníka pro úklid či údržbu domácnosti, zkuste zauvažovat například nad vysavačem nebo žehličkou.

Pro každodenní poklízení i okamžité odstranění nehod jsou ideálními pomocníky tyčové vysavače. Zvláště starší uživatelky ocení fakt, že při práci s nimi není potřeba se kamkoli naklánět nebo ohýbat. Tyčový vysavač se snadno dostane do obtížně přístupných míst (výrobci k nim dodávají i kartáčky a štěrbinové hubice). U některých modelů je pak navíc možné odepnout ruční jednotku a s ní pak ještě zlikvidovat poslední drobky na stole nebo na sedací soupravě.

Nepočítejte s tím, že vaše partnerka někdy výrazně zaplane pro žehlení prádla. Nicméně, můžete jí tuto ne právě milovanou práci usnadnit například žehličkou, která má natolik vyváženou kombinaci množství páry a pracovní teploty, že nepotřebuje nastavovat teplotu pro různé druhy prádla. S jedním nastavením zvládne vaše partnerka vyžehlit veškeré prádlo najednou a nemusí se zdržovat jeho tříděním podle materiálu.

Foto: Elctrolux

Akumulátorový tyčový vysavač Ergorapido ZB 3001 umožňuje v případě potřeby odpojit ruční jednotku a používat pouze ji. Cena od 2300 Kč.

Foto: Philips

Model PerfectCare Viva GC7011 s funkcí OptimalTemp má jen jediné nastavení teploty, které je pro všechny druhy prádla. Cena: 3999 Kč.

Foto: Brabantia

Speciální potah na žehličku umožní přístroj bezpečně uložit ihned po žehlení bez nutnosti čekat, než vychladne. Hodí se prakticky na všechny typy žehliček. Cena: 269 Kč.

Varnou desku lépe kupovat už s předstihem

Pokud jste stále bezradní a vaše drahá polovička navíc už delší dobu poukazuje na nutnost nákupu nového sporáku, zkuste jí nabídnout jako řešení indukční varnou desku. Když nebudete otálet, a pořídíte ji ještě před svátky, může se z ní partnerka radovat už při přípravě svátečního menu.

Indukční varné desky jsou v jistém smyslu jako stvořené pro o něco hektičtější vánoční vaření. Nejenomže mají rychlý náběh, čímž se o něco zkrátí čas vaření i ušetří energie, ale okolí varné zóny zůstává relativně chladné, takže se při přetečení nádoby nic moc nenapéká a odstranění následků není tak zdlouhavé. Zároveň, mnoho desek umožňuje nastavit přesnou teplotu vaření, což opět zejména méně zkušeným hospodyním ušetří spoustu času a trápení.

Praktické funkce potěší 

Výrobci u varných desek nabízejí spoustu zajímavých a především velmi praktických funkcí, které pomohou třeba ohlídat správnou teplotu pro vaření a smažení tak, aby se připravovaný pokrm nepřipekl. To je velmi praktické zejména při „velkém vaření“, kdy je na desce více hrnců a pánví a ohlídat vše najednou a do toho si připravovat další suroviny může být zejména pro méně zkušené kuchařky oříšek.

Jinou praktickou vychytávkou je rozšíření varných zón sklokeramických desek také o středovou část, která u mnoha modelů dosud zůstávala hříšně nevyužitá. Jednou z funkcí, která zaručuje, že se aktivuje i centrální plocha desky po vložení nádoby na ni, je flexIndukce Plus.

Když hospodyně potřebuje sem tam přesunout kastrol či hrnec z jedné plotýnky (zóny) na druhou, mohou jí některé nové typy desek pomoci tím, že takový přesun zaznamenají a automaticky na nové zóně hned nastaví teplotu z předchozího místa (příslušná funkce nese název flexMotion).

Pro úplnost si ještě připomeňme, že k vaření na indukčních deskách se nehodí veškeré nádobí, ale pouze takové, které má dno z feromagnetického materiálu (železo, ocel). Na těchto deskách nevyužijete nádoby ani z varného skla, ani z keramiky.

Foto: Siemens

Zkuste partnerku potěšit na Vánoce novou varnou deskou. Indukční model EX875LYC1E má dvě flexindukční zóny i zónu flexIndukce Plus. Cena: 33 590 Kč

Foto: Gorenje

Milovníky jemných čokoládových krémů a polev nadchne funkce SoftMelt, která šetrně, bez připálení, rozpustí čokoládu nebo máslo při konstantní teplotě 42 °C. Má ji například model IQ cook. Cena: 26 000 Kč.

Foto: Bosch

Indukční varná deska Bosch PXE675DC1E (60 cm) s flexindukční zónou a čtyřmi senzory PerfectFry. Cena: 27 290 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám