Hlavní obsah

Kvůli horkému létu budou kapři na Vánoce o něco menší

Pohořelice

Letní vedra neumožňovala kapry přikrmovat tak, jak tomu bývá obvykle, proto budou menší, ale stejně kvalitní. Ani cena se oproti loňsku podle zástupců Rybářství Pohořelice nezmění.

Foto: Petr Horník, Právo

Letos bude více kaprů v 1. kategorii.

Článek

„Voda byla v létě až příliš teplá. V rybnících měla až 30 stupňů Celsia. Hrozily úhyny ryb a nemohli jsme tak přikrmovat kapry, jak jsme zvyklí a jak jsme si přáli," vysvětlil Osička.

Důsledkem veder je to, že letos bude více kaprů v 1. kategorii, což jsou ryby s váhou do 2,5 kilogramu, a trochu méně kaprů s váhou okolo tří kilogramů. Ti tvoří kategorii výběr. Ceny se ale nezmění. Za kilogram kapra v 1. kategorii zaplatí zákazník 79 a za kilogram výběrové ryby 89 korun.

Společnost Pohořelický kapr prodá ročně až 1100 tun kaprů, přičemž přibližně 40 procent z nich míří na vývoz. Prodává je na Slovensku, v Polsku a Rakousku.

„Právě to, že mnoho ryb směřuje na vývoz, nám umožní vybrat je tak, že tuzemský zákazník dostane na Vánoce to, nač je zvyklý," vysvětlil Osička. Připomněl, že občan ČR zkonzumuje ročně zhruba 1,2 kilogramu kapra, přičemž rybáři se snaží, aby tuzemští zákazníci měli větší zájem o domácí sladkovodní ryby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám