Hlavní obsah

Počasí na Vánoce: Silný vítr, teplotní rekordy a citelné ochlazení na Štěpána

Vánoční týden začne silným větrem a nadprůměrně vysokými teplotami, postupně se ale bude ochlazovat. Propad teplot bude sice docela citelný, nicméně opět jen dočasný, v závěru víkendu teploty opět porostou.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Až do středy k nám bude proudit teplý vzduch, takže teploty budou výrazně nadprůměrné, a zejména během úterý budeme s napětím očekávat teplotní rekordy. Ten z pražského Klementina je hodně starý, je z roku 1795, kdy bylo 12,4 stupně,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Pondělí se nese ve znamení velké oblačnosti a dešťových srážek na většině území. Nejvyšší teploty vystoupí na 6 až 10 stupňů, pocitově je však budeme vnímat níž, a to kvůli velmi silnému větru, na který vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) výstrahu. Čerstvý vítr bude v nížinách v nárazech dosahovat rychlosti 70 km/h, na horách až 110 km/h.

Úterý zahájí relativně vysoké ranní teploty mezi 7 až 3 stupni. Odpoledne se oblačnost protrhá až na polojasno a nejvyšší teploty vystoupí na 8 až 12 stupňů. Pokud se mraky rozestoupí brzy, mohou teploměry ukázat dokonce až 14 stupňů, což je o stupeň více, než hlásí předpověď na úterý pro Betlém.

Ve středu, tedy na Štědrý den očekávají meteorologové oblačno s občasným deštěm i na horách, ovšem během odpoledne může být přechodně i polojasno. Ranní teploty klesnou na 6 až 2 stupně, odpolední vystoupí na 6 až 10. Vítr bude mírně slábnout na maximálně 50 km/h v nížinách a 70 km/h na horách.

Ochlazení i sníh

Výrazně se ochladí ve druhé polovině týdne, kdy přes území ČR přejde studená fronta. Ve čtvrtek se čeká velká oblačnost, zpočátku s deštěm, postupně od nadmořské výšky 600 metrů se sněžením. Ranní teploty spadnou na 4 až 0, odpoledne ještě vyšplhají na 3 až 7.

V pátek bude zpočátku ještě zvětšená oblačnost s přeháňkami, ráno už bude mrazivé, rtuť ukáže -1 až -5 stupňů, přes den se teploty budou pohybovat mezi -1 až 3 stupni. Během dne se bude oblačnost protrhávat.

Přes víkend bude oblačnost proměnlivá, srážky sněhové, v nížinách však i smíšené. Rána budou stále mrazivá mezi -1 až -5. Denní maxima v sobotu vystoupí na -1 až 5. V neděli už se opět dostaneme do teplejšího jihozápadního proudění, teploty zůstanou nad nulou mezi 1 až 5 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám