Hlavní obsah

Letošní vánoční stromy mohou být něžné i bohémské

Ve stylu čisté dokonalosti, něžné geometrie, rustikálním, bohémském či dětsky výrazně barevném mohou být letos nazdobeny vánoční stromečky. Aktuální trendy ve zdobení stromů přibližuje zámecká galerie ve Vizovicích na Zlínsku, která nabízí skleněné vánoční ozdoby od českých výrobců. Trendy každoročně udává Evropská asociace floristů a výrobců dekorací (EFSA).

Článek

"Letošních pět trendů je svou barevností velmi nevánočních. Ve dvou trendech je podzimní barevnost, inspirace rostlinnými motivy a geometrickými tvary. Čistá dokonalost zapadá do dnešních sofistikovaných interiérů, je to trend velmi stylizovaný, jednoduchý, elegantní," řekla autorka výstavy Iva Mynářová.

Trend nazvaný Domov sladký domov je zaměřen na děti. "Vyniká divokou a naprosto nevánoční barevností, je v něm výrazná růžová, fialová, modrá, zelená, opravdu je hodně strakatý," podotkla Mynářová, která se vzhledem k netypickým barvám letos doporučením asociace spíše jen inspirovala.

„Po léta jsme se hodně striktně drželi zadání, letošní barevnost nás však dost vyděsila," dodala.

Barevnost a jednoduchost

Trend Něžná geometrie autorku oslovil barevností inspirovanou barvami ušlechtilého alkoholu, od šampaňského, přes koňaky po ušlechtilá vína.

"Zdobení není přísně geometrické, ale vychází z něj, snažili jsme se baňky zdobit jednoduchými liniemi," vysvětlila Mynářová. Trend Belle Bohème vychází z barev broušených polodrahokamů. Několik stromů je tak zdobeno barvou topasovou, fialovou a temně fialovou. Trend Čistá dokonalost představují bílé stromky. "Jsou zdobené kontrastními, ale měkkými barvami, jednoduchými sofistikovanými liniemi," řekla.

V galerii jsou nazdobeny tři desítky vánočních stromů, vedle těch inspirovaných moderními trendy jsou i tradiční barevné kombinace zlaté a červené, či ozdoby s modrotiskem, ze šustí či ve tvaru postaviček nebo zvířátek oblíbených u dětí.

Podle Mynářové se najdou lidé, kteří každým rokem zdobí stromeček novými ozdobami. Galerie tak ukazuje i to, jak lze barvy kombinovat a využít ozdob z minulých sezón.

Vystavené skleněné ozdoby pocházejí od výrobce ze severních Čech i vsetínského výrobního družstva Irisa, které je vyrábí už 60 let. Vznikly přímo na objednávku galerie. Výrobcům se podle Mynářové daří. "Zahraniční i čeští zákazníci se vracejí k tradiční české rukodělné práci," podotkla.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční reklama umí i dojmout

Vánoční reklamy se opět objevují v televizích, rádiích, časopisech a obchodech. Jejich tvůrci se vždy snaží zaujmout. Jak dalece se jim to daří, je ale...

Výběr článků

Načítám