Hlavní obsah

Vánoční stromek letos může být bizarně barevný

Vánoční stromeček letos může být ozdoben ve stylu starých časů na venkovských sídlech, delikátního snu, vílí fantazie, luxusního potěšení či bazaru bizarností. Letošní trendy, které každoročně udává Evropská asociace floristů a výrobců dekorací (EFSA), si mohou lidé prohlédnout na vánoční výstavě ve vizovické zámecké galerii. Vystaveny jsou pouze foukané skleněné vánoční ozdoby, informovala autorka výstavy Iva Mynářová.

Foto: ČTK

Vánoční výstava v galerii ve vizovickém zámeckém areálu prezentuje letošní trendy ve zdobení. Představuje českou výrobu foukaných skleněných vánočních ozdob.

Článek

Letos EFSA podle Mynářové netradičně doporučila pět trendů oproti běžným čtyřem. EFSA každý rok doporučuje styl, barvy i použité materiály. Ozdoby, které galerie vystavuje, pocházejí od výrobců ze severních Čech a většina vznikla přímo na objednávku galerie, aby prezentovaly aktuální trendy ve zdobení vánočních stromků.

"Dlouhá léta bojujeme proti plastové asijské podobě vánoc, která Českou republiku zaplavuje," podotkl provozovatel galerie Roman Mynář.

Ve stylu nazvaném Panské sídlo se objevují motivy růží a hortenzií, objevují se barvy vínová, zelená s lehkým dotekem černé. Trend Delikátní sen představuje křehkost, eleganci a rafinovanost. Ve vzorech se objevují obrazy na zamrzlém skle a stylizované rostliny, užívají se například nestříbřené, průhledné baňky.

Vílí fantazie nabízí jemnost, baňky jsou obarveny indigovou modří od nejsvětlejších odstínů až po téměř černou. Ozdoby jsou měňavé, rozzářené třpytkami a stříbrem. Trend Luxusní potěšení se inspiroval barokem, ženskostí. "Vše je zabaleno do barevných tónů inspirovaných barvami exotického koření," uvedla Mynářová.

Foto: ČTK

Galerie ve vizovickém zámeckém areálu připravila Vánoční výstavu, které prezentuje letošní trendy ve zdobení. Představuje českou výrobu foukaných skleněných vánočních ozdob.

Nejneobvyklejším letošním trendem je podle ní Bazar bizarností. "Baňky jsou inspirovány barvami polodrahokamů, zdobení může být velmi rozličné, v drobných detailech nebo masivním celku. Je použito celozlatých baněk, baňky velmi barevně výrazné, stromeček je pestrý a působí dojmem bohatosti, opulentnosti," poznamenala Mynářová, podle které se letos celkově prosazuje téměř ve všech trendech růžová a její odstíny.

Návštěvníci se mohou inspirovat aktuálními trendy, galerie však také ukazuje, jak je kombinovat se staršími vzory. "Nechceme lidem diktovat, co musí mít. Každému se líbí něco jiného, každý má z minula oblíbené kousky, které věší na stromeček z nostalgie," řekla Mynářová.

V galerii jsou vystaveny také tradiční ozdoby připomínající třeba modrotisk či polévaný perník, nechybí ani baňky ve tvaru postaviček či zvířátek oblíbené u dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám