Hlavní obsah

Vánoční stromeček u nás slaví 200 let

Novinky, Andrea Zunová

Vánoční stromeček letos v českých zemích slaví 200. výročí. A ačkoli se před lety snažil umělý stromeček vytlačit ten tradiční, voňavý a zelený z našich domovů, letošek hlásá návrat k tradicím. Tedy i k živému vánočnímu stromečku.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční stromeček je v českých zemích v oblibě už 200 let.

Článek

Před 15 – 20 lety byly prodejní sítě zaplaveny umělými vánočními stromečky. Mohli jste si vybrat, zda chcete borovici, smrk či jedli, a dokonce i odstín zelené. Pro navození „skutečné“ vánoční atmosféry jste si mohli zakoupit také vůni jehličí. Někdy lidé ani ozdobičky nesundávali a další rok stromeček jen rozbalili, roztáhli ozdobené větve a navoněli.

Tento stereotyp začal po čase opět nahrazovat návrat k živému stromu, který dnes najdete ve většině českých domácností. V tom se liší Česká republika od Slovenska, kde stále převládá umělá varianta. V Čechách se naopak stává novým rodinným zvykem nákup vánočního stromku společně s dětmi přímo v lesní školce.

Foto: Orion

Historie vánočního stromečku

Vánoční stromeček v roce 1812 z Německa poprvé přivezl ředitel Stavovského divadla Jan Karel Liebich jako překvapení pro své přátele. Zdobení stromků se později začalo komercializovat a větve ozdobily svíčky, třpytivé panenky s růžovými tvářemi, sklenění andílci, cukroví či skutečné hodinky. Na venkově byla výzdoba skromnější, ale o to srdečnější. Lidé ozdoby vyráběli z papíru, slámy, ovoce nebo ořechů, a vytvořili si tím ke svátku a jeho symbolům vřelý vztah. Navíc si výzdobu vždy spojili i s nějakým příběhem.

Větve českého vánočního smrku z Beskyd, postaveného ve Vatikánu roku 1999, zdobilo 350 slaměných ozdob a na vrcholu se tyčila slaměná hvězda. Výzdoba nebyla zvolena náhodně a nesla skryté poselství. Rukodělné ozdoby ze slámy byly vybírány v duchu národních tradic a jednotlivé paprsky vánoční hvězdy symbolizovaly naplnění věčnosti.

Na návštěvě u Santy doma

Vánoce

Zdobení stromečku

Ve většině domácností strojí vánoční stromeček děti, následně maminky a nejméně se do této aktivity zapojují tatínkové. 90 % českých rodin zdobí strom skleněnými dekoracemi a elektrickými svíčkami. Čokoládové kolekce využívá 76 % dotázaných. Ze stromečku naopak mizí klasické svíčky a prskavky, které využívá méně než polovina rodin.

„Přestože dnešní trh nabízí všechny možné styly, lidé tíhnou spíše k tradičním materiálům a tvarům. Obnovují zapomenuté zvyky, navrací se k tradicím jako k něčemu, co kdysi znali nebo prožili s rodiči, protože jim to dodává pocit bezpečí a domova. Na stromečcích tak opět vidíme ozdoby ze slámy, z korálků, dřeva, papíru nebo skla,“ potvrzuje vzrůstající trend interiérová designérka Andrea Vokřálová.

Na štědrovečerní stůl patří ryby i jako motivy na servisu nebo doplňcích

Vánoce

Hvězda - symbol Vánoc

K oblíbeným vánočním symbolům a ozdobám patří také hvězda, což v průzkumu společnosti STEM/MARK potvrdilo 93 % Čechů. Vánoce jsou s hvězdou spojeny již dlouhá staletí. Její původ vysvětluje biblický příběh o betlémské hvězdě, která zazářila nad jesličkami s novorozeným Ježíšem a ukázala třem králům cestu do Betléma.

Znalost její symboliky potvrdilo až 70 % Čechů. Křesťané nejprve nechtěli přijmout tradici vánočního stromečku za svou. Později však začali na jeho vršek umisťovat místo německé špice hvězdu, která více propojila nový obyčej s křesťanskou tematikou.

„Vánoční hvězda zdobila vánoční stromeček již od samého počátku a každý rok se vyráběla z tvrdšího papíru, který se pozlatil nebo zamotal do obalu od bonbonů či do alobalu. Přestože později začala vánoční hvězdu znovu nahrazovat špice, nevytratila se a při pohledu do vánočně vyzdobených oken ji můžeme stále nalézt v mnoho českých domácnostech,“ dodává interiérová designérka.

Jak přežít dlouhé zimní večery. Vsaďte na zábavu pro celou rodinu

Vánoce

Kromě živého stromečku patří k tradiční české výzdobě i adventní věnec na stole, chvojí ve váze, věnec na dveřích a sváteční stůl ozdobený svíčkami a květinami.

Desatero tradičního vánočního stromečku podle interiérové designérky Andrey Vokřálové
1. S rodinou zvolte druh vánočního stromečku, který máte nejraději. Vybírat můžete z již uřezaných nebo pro něj zajet do lesní školky.
2. Stojan stromečku se často nemění. Důležitá je stabilita a dostatek vody pro stromeček, aby vydržel až do Tří Králů. Pokud vizuálně neladí s ostatními ozdobami, zapojte děti, rodinu a dejte stojanu nový oblek.
3. Abyste si pohled na stromeček užili, je důležité i jeho umístění v místnosti. Měl by být dobře viditelný a mít kolem sebe dostatek místa na průchod. V případě, že jste si vybrali malý stromeček, můžete ho postavit na stoličku nebo stůl.
4. Slavnostní atmosféru podpořte kobercem nebo vyšívaným ubrusem.
5. Zvolte jednotný styl dekorování a nekombinujte přírodní ozdoby s moderními prvky.
6. Nebojte se použít další doplňky - mašle, svíčky či ozdobné řetězy, které dodají stromečku domácí a osobitý styl.
7. Letošní Vánoce představují návrat k tradicím a typickým českým symbolům. Módní budou tradiční tvary (andílek, hvězdička apod.), přírodní materiály (dřevo, sláma, sklo) či ručně vyrobené ozdoby, k nimž získáte i osobnější vztah.
8. Součástí tradiční výzdoby je i osvětlení. Dříve se používaly klasické svíčky, dnes je zastupují bezpečnější elektrické. Abychom si však zachovali kouzlo hořící svíce, umístěte je na krbovou římsu k věnci, na stůl či okno.
9. Ozdobený stromeček by měl ladit s ostatními dekoracemi v místnosti a domě.
10. V duchu tradic umístěte na vrchol stromečku hvězdu, která symbolizuje naplnění věčnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám