Hlavní obsah

V prosinci bude až sedm stupňů, Ježíšek však možná nadělí i sníh

Novinky, jas

Letošní Vánoce budou v nížinách podle všeho na blátě. Plyne to alespoň z dlouhodobé předpovědi, kterou ve středu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Předpověď sice slibuje na závěrečnou prosincovou dekádu "zimní charakter počasí" i občasné sněžení, ale zároveň dodává, že odpolední teploty budou šplhat až k pěti stupňům Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Do 10. prosince bude převážně zataženo s občasnými mlhami. Objevovat se bude i mrholení, které může namrzat. Postupně bude přibývat oblačnosti i srážek, které budou ve vyšších polohách sněhové.

V noci bude rtuť teploměru klesat ke čtyřem až minus dvěma stupňům, přes den se dostane na jeden až sedm stupňů. "V první polovině dekády místy až devět stupňů," dodává předpověď.

Od 11. do 20. prosince by mělo být o poznání chladněji. Převládat bude i nadále oblačno až zataženo, občas se sněžením nebo sněhovými přeháňkami, přičemž v nižších polohách se přechodně objeví i srážky dešťové.

Nejnižší teploty budou nejprve klesat k minus dvěma stupňům Celsia, v průběhu období se však postupně dostanou až k minus osmi. Přes den bude rtuť teploměru zprvu šplhat až k šesti stupňům, postupně se však bude ochlazovat a odpolední maxima klesnou na minus čtyři až dva stupně.

Závěrečných deset dní od 21. do 31. prosince bude převládat velká oblačnost se srážkami, které by měly být vesměs sněhové. Noční teploty budou klesat až k minus šesti stupňům, denní budou kolísat mezi minus jedním a pěti stupni.

Meterorologové ve středu zároveň upozornili, že v noci na pondělí a následně i v průběhu dne zasáhne západ území i hory na severu republiky silný jihozápadní vítr, který může dosahovat až síly vichřice. Podle mluvčího ČHMÚ budou meteorologové předpověď dále upřesňovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám