Kouzlo Ivety Fabešové ale nespočívá jen v jejím cukrářském umění, ale i ve schopnostech udržet si při svém povolání stále štíhlou postavu. Má proto jednoduché vysvětlení: "Sladké neberu jako zlo, ale jako radost. Věřte, že když bez výčitek sníte kousek koláče nebo si olíznete prsty od čokoládového krému, na váze se to neprojeví."

Svůj talent objevila už v dětství, když v kuchyni při vaření i pečení neustále experimentovala a kombinovala nemožné. "Myslím, že vaření je u mě dar od Boha. Věřím také, že když člověk objeví svůj talent a vášeň, chce ho pak dělat v podstatě pořád, a to bez ohledu na to, jestli vás k tomu někdo vede, nebo ne. Podle mého názoru je v lidském životě naprosto zásadní, abychom dělali jen to, co nás baví."

Vánoční svátky podle Ivety Fabešové

"Jako malá jsem hodně času trávila u babičky. Vždycky před Vánocemi jsme společně pekly vánoční cukroví. Měla jsem tyhle naše rituály moc ráda a dodnes peču stejné cukroví jako s babičkou.

Na svátečním stole nesmí samozřejmě chybět ani nejrůznější delikatesy. Kromě rodinných receptů se snažím zkoušet i méně tradiční zimní dobroty, jako je třeba jablkovo-skořicová bábovka. Vyzkoušejte některé i vy, o Vánocích nebo na Silvestra s nimi jistě zabodujete. Ještě více inspirace najdete v mém pořadu Mlýnek na recepty, který vysílá TV Paprika každý den v půl osmé večer."

Jablkovo-skořicová bábovka
Bábovka

FOTO: fotobanka Profimedia

Suroviny: 330 g hladké mouky + na vysypání formy, 1 lžíce mleté skořice, 2 čajové lžíce prášku do pečiva, špetka soli, ½ čajové lžíce jedlé sody, 220 g rozpuštěného a vychladlého másla + na vymazání formy, 330 g hnědého cukru, 4 vejce, 6 jablek, oloupaných, zbavených jader a nakrájených na menší kousky

Poleva: 220 g moučkového cukru, 2 lžíce vody

Postup: Troubu předehřejte na 180°C. V míse smíchejte mouku, skořici, sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva.

Ve velké míse elektrickým mixérem smíchejte cukr a máslo. Poté postupně zašlehejte vejce. Do žloutkové směsi přidejte suché ingredience a nakonec jablka. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Do formy vlijte těsto. Vložte do trouby a pečte asi hodinu. Po upečení nechejte úplně vychladnout. Vyndejte z formy a polijte polevou, kterou připravíte tak, že cukr smícháte s vodou.

Slavnostní moka dort
dort

FOTO: fotobanka Profimedia

Kávový sirup : 120 ml vody, 70 g cukru, 20 ml tmavého rumu, 2 lžíce vařené kávy

Těsto: 120 g hladké mouky, 30 g kukuřičného škrobu, ½ lžičky prášku do pečiva, 5 vajec, 150 g krupicového cukru

Sníh: 20 ml vody, 50 g krupicového cukru, 35 g bílků, 10 g krupicového cukru

Krém: 3 žloutků, 120 g krupicového cukru, 50 ml vody, 180 g másla, lžíce uvařené kávy

Ozdoba: 100 g plátků mandlí

Postup: Troubu předehřejte na 180°C. Mandle dejte na plech, vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Dejte stranou. Mouku smíchejte s kukuřičným škrobem a práškem do pečiva. Žloutky dejte spolu s 50 g cukru do mísy a šlehejte alespoň 5 minut. Bílky spolu se 100 g cukru ušlehejte dotuha. Sníh vmíchejte do žloutků a nakonec zlehka vmíchejte moučnou směs. Dortovou formu vyložte pečícím papírem. Vložte do trouby a pečte asi 45 minut. Po upečení nechejte úplně vychladnout.

Mezitím si připravte sníh. Bílky dejte do mísy a spolu s 10 g cukru částečně ušlehejte. Vodu spolu s 50 g cukru dejte vařit a připravte cukrový rozvar. Správná teplota rozvaru je 118°C, pokud nemáte teploměr, poznáte to tak, že při namočení kovového očka do rozvaru a fouknutí se vytváří bublinky. Rozvar nalijte do bílků a šlehejte do úplného vychladnutí.

Připravte si krém. Do hrnce dejte 50 ml vody a 120 g krupicového cukru a připravte znovu cukrový rozvar. Rozvar nalijte do žloutků a šlehejte asi 15 minut, nebo do úplného vychladnutí. Do žloutků elektrickým šlehačem vmíchejte máslo a nakonec vmíchejte sníh a kávu. Všechny ingredience na sirup smíchejte. Korpus rozřízněte na dvě části a obě potřete připraveným sirupem. Poté korpus potřete krémem a přikryjte druhou polovinou. Vrchní část potřete sirupem a nakonec celý dort potřete krémem. Boky dortu posypte upečenými mandlovými plátky.

Briošky (nejen) na silvestrovskou party
Briošky

FOTO: fotobanka Profimedia

Těsto: 250 g hladké mouky, 30 g krupicového cukru, 1 čajová lžíce soli, 10 g droždí, 3 vejce, 165 g másla

Postup: Do mísy dejte mouku, sůl, cukr a droždí. Promíchejte. Přidejte vejce a znovu promíchejte. Přidejte máslo a vypracujte vláčné těsto, které se nelepí. Briošky musí být elastické, takže míchejte alespon 15 minut. V pokojové teplotě nechejte asi hodinu kynout. Poté těsto propracujte a vložte ho na 2 hodiny do lednice nebo ideálně přes noc. Druhý den tvarujte briošky a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 20 minut.

Hruškovo-zázvorový cheesecake
cheesecake

FOTO: fotobanka Profimedia

Korpus: 125 g sušenek, 65 g rozpuštěného másla

Náplň: 6 hrušek, rozpůlených a zbavených jádřinců, 70 g kandovaného zázvoru, 70 g krupicového cukru, 110 ml vody, 770 g tvarohu, 160 g krupicového cukru, 3 vejce, 70 g hladké mouky, 2 čajové lžíce vanilkového extraktu

Připravte si korpus. Sušenky rozmixujte a smíchejte s máslem. Směsí vyložte dortovou formu. Troubu předehřejte na 160°C. Hrušky, zázvor a vodu dejte do pánve. Na mírném plameni přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte asi 15 minut, nebo dokud ovoce nevsákne všechnu vodu. Ovocnou směs dejte do mixéru a rozmixujte. Nechejte vychladnout. Přidejte tvaroh a promíchejte. Přidejte vejce, mouku a vanilku. Směs dejte do připravené formy a formu vložte na pekáč. Zalijte do 2/3 vařící vodou. Vložte do trouby a pečte asi 50 minut. Po vychladnutí dejte alespoň na 4 hodiny do lednice.

Makronky s mascarpone
Makronky

FOTO: fotobanka Profimedia

Těsto: 90 g vaječných bílků, 25 g krupicového cukru, 200 g moučkového cukru, 110 g drcených mandlí, 1 lžička červeného potravinářského barviva

Náplň: 60 g mascarpone 3 lžíce rybízové marmelády

Troubu předehřejte na 140 stupňů. Bílky s krupicovým cukrem ušlehejte do tuha. V míse smíchejte moučkový cukr s drcenými mandlemi a opatrně přimíchejte do bílků. Přidejte potravinářské barvivo. Měli byste získat tuhou směs, která drží svůj tvar. Touto směsí naplňte zdobicí sáček a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte makronky. Pečte asi 20 minut. V malé míse smíchejte mascarpone s marmeládou a krémem slepujte makronky. Dejte na několik hodin do lednice, aby se chutě propojily.