Hlavní obsah

Vánoční pečení podle cukrářky Ivety Fabešové

Novinky, das

Snahou Ivety Fabešové je vrátit ženám lásku k domácímu pečení. Proto se i vzdala práce office manažerky a začala se plně věnovat své lásce - výrobě cukrovinek. Jelikož se blíží Vánoce, připravila pro nás Iveta kratičké povídání o Vánocích a pár svých vyzkoušených receptů, které zdědila od své babičky, a které prý zvládne každá hospodyňka.

Článek

Kouzlo Ivety Fabešové ale nespočívá jen v jejím cukrářském umění, ale i ve schopnostech udržet si při svém povolání stále štíhlou postavu. Má proto jednoduché vysvětlení: "Sladké neberu jako zlo, ale jako radost. Věřte, že když bez výčitek sníte kousek koláče nebo si olíznete prsty od čokoládového krému, na váze se to neprojeví."

Svůj talent objevila už v dětství, když v kuchyni při vaření i pečení neustále experimentovala a kombinovala nemožné. "Myslím, že vaření je u mě dar od Boha. Věřím také, že když člověk objeví svůj talent a vášeň, chce ho pak dělat v podstatě pořád, a to bez ohledu na to, jestli vás k tomu někdo vede, nebo ne. Podle mého názoru je v lidském životě naprosto zásadní, abychom dělali jen to, co nás baví."

Vánoční svátky podle Ivety Fabešové

"Jako malá jsem hodně času trávila u babičky. Vždycky před Vánocemi jsme společně pekly vánoční cukroví. Měla jsem tyhle naše rituály moc ráda a dodnes peču stejné cukroví jako s babičkou.

Na svátečním stole nesmí samozřejmě chybět ani nejrůznější delikatesy. Kromě rodinných receptů se snažím zkoušet i méně tradiční zimní dobroty, jako je třeba jablkovo-skořicová bábovka. Vyzkoušejte některé i vy, o Vánocích nebo na Silvestra s nimi jistě zabodujete. Ještě více inspirace najdete v mém pořadu Mlýnek na recepty, který vysílá TV Paprika každý den v půl osmé večer."

Jablkovo-skořicová bábovka
Suroviny: 330 g hladké mouky + na vysypání formy, 1 lžíce mleté skořice, 2 čajové lžíce prášku do pečiva, špetka soli, ½ čajové lžíce jedlé sody, 220 g rozpuštěného a vychladlého másla + na vymazání formy, 330 g hnědého cukru, 4 vejce, 6 jablek, oloupaných, zbavených jader a nakrájených na menší kouskyPoleva: 220 g moučkového cukru, 2 lžíce vody
Postup: Troubu předehřejte na 180°C. V míse smíchejte mouku, skořici, sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva.Ve velké míse elektrickým mixérem smíchejte cukr a máslo. Poté postupně zašlehejte vejce. Do žloutkové směsi přidejte suché ingredience a nakonec jablka. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Do formy vlijte těsto. Vložte do trouby a pečte asi hodinu. Po upečení nechejte úplně vychladnout. Vyndejte z formy a polijte polevou, kterou připravíte tak, že cukr smícháte s vodou.
Slavnostní moka dort
Kávový sirup : 120 ml vody, 70 g cukru, 20 ml tmavého rumu, 2 lžíce vařené kávyTěsto: 120 g hladké mouky, 30 g kukuřičného škrobu, ½ lžičky prášku do pečiva, 5 vajec, 150 g krupicového cukruSníh: 20 ml vody, 50 g krupicového cukru, 35 g bílků, 10 g krupicového cukruKrém: 3 žloutků, 120 g krupicového cukru, 50 ml vody, 180 g másla, lžíce uvařené kávyOzdoba: 100 g plátků mandlí
Postup: Troubu předehřejte na 180°C. Mandle dejte na plech, vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Dejte stranou. Mouku smíchejte s kukuřičným škrobem a práškem do pečiva. Žloutky dejte spolu s 50 g cukru do mísy a šlehejte alespoň 5 minut. Bílky spolu se 100 g cukru ušlehejte dotuha. Sníh vmíchejte do žloutků a nakonec zlehka vmíchejte moučnou směs. Dortovou formu vyložte pečícím papírem. Vložte do trouby a pečte asi 45 minut. Po upečení nechejte úplně vychladnout.Mezitím si připravte sníh. Bílky dejte do mísy a spolu s 10 g cukru částečně ušlehejte. Vodu spolu s 50 g cukru dejte vařit a připravte cukrový rozvar. Správná teplota rozvaru je 118°C, pokud nemáte teploměr, poznáte to tak, že při namočení kovového očka do rozvaru a fouknutí se vytváří bublinky. Rozvar nalijte do bílků a šlehejte do úplného vychladnutí.Připravte si krém. Do hrnce dejte 50 ml vody a 120 g krupicového cukru a připravte znovu cukrový rozvar. Rozvar nalijte do žloutků a šlehejte asi 15 minut, nebo do úplného vychladnutí. Do žloutků elektrickým šlehačem vmíchejte máslo a nakonec vmíchejte sníh a kávu. Všechny ingredience na sirup smíchejte. Korpus rozřízněte na dvě části a obě potřete připraveným sirupem. Poté korpus potřete krémem a přikryjte druhou polovinou. Vrchní část potřete sirupem a nakonec celý dort potřete krémem. Boky dortu posypte upečenými mandlovými plátky.
Briošky (nejen) na silvestrovskou party
Těsto: 250 g hladké mouky, 30 g krupicového cukru, 1 čajová lžíce soli, 10 g droždí, 3 vejce, 165 g másla
Postup: Do mísy dejte mouku, sůl, cukr a droždí. Promíchejte. Přidejte vejce a znovu promíchejte. Přidejte máslo a vypracujte vláčné těsto, které se nelepí. Briošky musí být elastické, takže míchejte alespon 15 minut. V pokojové teplotě nechejte asi hodinu kynout. Poté těsto propracujte a vložte ho na 2 hodiny do lednice nebo ideálně přes noc. Druhý den tvarujte briošky a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 20 minut.
Hruškovo-zázvorový cheesecake
Korpus: 125 g sušenek, 65 g rozpuštěného máslaNáplň: 6 hrušek, rozpůlených a zbavených jádřinců, 70 g kandovaného zázvoru, 70 g krupicového cukru, 110 ml vody, 770 g tvarohu, 160 g krupicového cukru, 3 vejce, 70 g hladké mouky, 2 čajové lžíce vanilkového extraktu
Připravte si korpus. Sušenky rozmixujte a smíchejte s máslem. Směsí vyložte dortovou formu. Troubu předehřejte na 160°C. Hrušky, zázvor a vodu dejte do pánve. Na mírném plameni přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte asi 15 minut, nebo dokud ovoce nevsákne všechnu vodu. Ovocnou směs dejte do mixéru a rozmixujte. Nechejte vychladnout. Přidejte tvaroh a promíchejte. Přidejte vejce, mouku a vanilku. Směs dejte do připravené formy a formu vložte na pekáč. Zalijte do 2/3 vařící vodou. Vložte do trouby a pečte asi 50 minut. Po vychladnutí dejte alespoň na 4 hodiny do lednice.
Makronky s mascarpone
Těsto: 90 g vaječných bílků, 25 g krupicového cukru, 200 g moučkového cukru, 110 g drcených mandlí, 1 lžička červeného potravinářského barvivaNáplň: 60 g mascarpone 3 lžíce rybízové marmelády
Troubu předehřejte na 140 stupňů. Bílky s krupicovým cukrem ušlehejte do tuha. V míse smíchejte moučkový cukr s drcenými mandlemi a opatrně přimíchejte do bílků. Přidejte potravinářské barvivo. Měli byste získat tuhou směs, která drží svůj tvar. Touto směsí naplňte zdobicí sáček a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte makronky. Pečte asi 20 minut. V malé míse smíchejte mascarpone s marmeládou a krémem slepujte makronky. Dejte na několik hodin do lednice, aby se chutě propojily.

Reklama

Související témata:

Související články

Pop-jazzové Vánoce s Michaelem Bublé

Poslouchat album Christmas je jako vrátit se do sinatrovských padesátých let. Kdo si chce užít pravé "hollywoodské" Vánoce se Santou, Jingle Bells...

Jak nakoupit vánoční dárky nejvýhodněji

Vánoční dárky pro své nejbližší vybírá na internetu stále více lidí. Podle průzkumu společnosti Seznam.cz vybírají takto zboží tři ze čtyř Čechů. Často přitom...

Výběr článků

Načítám