Hlavní obsah

Odpadky v Plzni o Vánocích odváží Santa Claus

Právo, gin

Odpadků je o Vánocích díky rozbalování dárků a kupení zbytků od Štědrovečerních hodů více než kdy jindy, a tak je třeba, aby s jejich odvozem pomohl i Santa Claus. To si řekli popeláři v Plzni a převlékli se za zimní dědečky v červeném, kteří nenadělují sice nové zářivé věci, ale starají se o to, aby město zůstalo i o svátcích čisté. Jejích nápad možná inspiruje i další města ne jen u nás, ale i v Rakousku.

Článek

„S neotřelým způsobem, jak si alespoň trochu zpestřit službu o svátcích a pobavit obyvatele, spontánně přišli naši plzeňští kolegové sami, není to žádná plánovaná akce na národní či nadnárodní úrovni. Samotné nás to na centrále v Praze mile překvapilo,“ řekl Novinkám Jaroslav Nálevka z ředitelství rakouské odpadové společnosti AVE CZ, která má na starosti úklid i Plzně.

„Šla jsem vyhodit odpadky a nevěřila vlastním očím. Na Santa Clause jsem zvyklá spíše jako na kýčovitou postavu z obchodních domů, kde mně a mým dětem pořád cpou nějakou reklamu, a tady nám najednou odváží kontejnery, aby nám o Vánocích nepřetékaly. Je to vynikající nápad,“ reagovala Marie Tománková, která na veselé ježíškovské popeláře narazila.

„Samozřejmě bychom byli radši doma, ale když už na nás vyšly služby, tak jsme si řekli, chlapi, uděláme si Ježíška tak jako tak,“ dodává bodře jeden z trojice popelářů.

„Na svoz komunálního odpadu máme v Plzni denně nasazeno sedm aut a dvě až tři vozidla na tříděný. Svozy probíhají normálně, svátek nesvátek,“  dodal vedoucí plzeňského provozu AVE CZ Josef Medzvec.

AVE CZ nyní uvažuje, že tuto inspirativní aktivitu svých plzeňských popelářů možná příští Vánoce zavede i v dalších lokalitách, jako je třeba Brno či desítky okresních měst, kde rovněž sváží komunální odpad.

V Rakousku za likvidaci domácí odpadu platí až čtyřikrát více

„Lidé se zasmějí, zastaví se, ohlédnou, a možná pak také i v Česku začnou více přemýšlet nad tím, co všechno, mnohdy zcela zbytečně, produkují, a že to po nich někdo musí uklidit. A také, že to něco stojí. Všichni se divíme, že u našich rakouských sousedů je ve městech o tolik čistěji než u nás. Jenže je to dané nejen kulturou, jak lidé ke svému životnímu prostředí přistupují, ale také i tím, že tam za svoz a likvidaci komunálního odpadu platí až čtyřikrát více než v Česku,“ tvrdí Nálevka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám