Hlavní obsah

Betlémské světlo dorazí do Česka z Vídně

– Brno
Novinky, pit

Čtveřice skautů přiveze v sobotu 11. prosince krátce po půl sedmé večer vlakem z Vídně do Brna Betlémské světlo. O týden později v sobotu 18. prosince budou Betlémské světlo rozvážet vlaky po republice.

Článek

Tento novodobý symbol Vánoc poprvé doputoval do tehdejšího Československa v prosinci 1989, vlaky ho ale poprvé rozvážely až o rok později. Od té doby se Betlémské světlo stalo neodmyslitelnou součástí vánoční atmosféry nejen na náměstích, v kostelech nebo veřejných institucích, ale také v řadě domácností.

Betlémské světlo si může vyzvednout každý: skauti totiž světlo rozvážejí nejen vlakem, ale umisťují ho i do různých institucí, jako jsou knihovny, na vánoční trhy, na náměstí a do kostelů. Součástí rozvozu světla budou i různé doprovodné akce. Informace o pohybu Betlémského světla najdete zde.

Betlémské světlo je plamínek z Betléma, který putuje napříč Evropou. Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do 25 zemí světa. Poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem.

K nám se Světlo přátelství, jak byl betlémský plamen také nazván, dostalo po pádu čtyřicetileté komunistické vlády a v rukou skautů poprvé putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám