Hlavní obsah

Začíná advent - období těšení na Vánoce

Novinky, Andrea Zunová

Začátek adventu letos připadl na neděli 28. listopadu. Tento den tedy oficiálně začíná období plné těšení a očekávání. Každý předvánoční čas prožívá po svém. Co vlastně advent znamená?

Foto: Profimedia.cz

Adventní věnec je symbolem Vánoc.

Článek

Jako advent se označuje období posledních čtyř týdnů před Vánocemi. Důležitý je tento čas hlavně pro věřící, kteří každoročně oslavují příchod svého Spasitele. Dříve byla adventní doba dobou půstu. Někteří ho dodržují i dnes, ovšem už nikoli formou hladovění, ale spíše střídmosti v jídle a pití.

Po každou adventní neděli by se měla postupně zapálit jedna svíčka na adventním věnci jako symbol přicházejících Vánoc. Adventní věnec je většinou vyroben ze zeleného chvojí, je různě ozdobený a leží na stole. Dříve se však věnce věšely za stuhy, dodnes si jimi také mnozí z nás zdobí dveře. Tyto věnce ale nemají svíce.

Foto: Profimedia.cz

adventní věnec na dveře

I děti si adventní období užívají. Většina z nich dostává 1. prosince adventní kalendáře. Z nich si pak každý den berou sladkost a zároveň mají dobrý přehled o tom, jak dlouhá doba ještě zbývá do Štědrého dne.

Foto: Profimedia.cz

adventní kalendář

Čtyři adventní neděle se také označují jako železná, bronzová, stříbrná a zlatá. To už však s křesťanskou tradicí nemá nic společného. Naopak cílem je pouze podpořit zákazníky ve vánočním nakupování. V době adventu tak na nás často ze všech stran doráží nákupní šílenství a tím se mnohdy na pravý význam Vánoc zapomíná.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám