Hlavní obsah

Vánoční kapr a rybí polévka na několik způsobů

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Štědrý den se schází při večeři celá rodina u svátečně prostřeného stolu s tradičním vánočním menu - rybí polévkou a smaženým kaprem. Připravili jsme pro vás hned několik tipů jak na polévku, tak na úpravu kapra.

Foto: Profimedia.cz

Smažený kapr

Článek

Několik receptů na Vánočního kapra...

Zámecký smažený kapr
Suroviny: 4 porce kapra, sůl, mletý bílý pepř, rozetřený česnekNa obalení: Hladká mouka, 1-2 vejce, trochu mléka, strouhanka, nastrouhaný tvrdý sýr
Postup přípravy: Očištěné porce kapra osolíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem. Obalíme v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a ve strouhance smíchané s nastrouhaným tvrdým sýrem. Vložíme do rozehřátého tuku a smažíme po obou stranách dozlatova. Řízky ozdobíme plátkem citronu a snítkou petrželky.
Kapr na kmínu
Suroviny:  1 kg kapra, sůl, kmín, 100 g tuku, 15 g hladké mouky, zelená petrželka
Postup přípravy:  Porce kapra osolíme, posypeme kmínem a z obou stran opečeme na rozpáleném tuku Opečené kousky kapra vyndáme, šťávu poprášíme moukou a v případě potřeby dosolíme a dolijeme teplou vodou. Vaříme, dokud se houstnoucí šťáva neodděluje od tuku. Kapra polijeme šťávou, posypeme petrželkou.
Kapr načerno
Suroviny: 4 porce kapra, 1 celer, 1cibule, bobkový list, tymián, 250 g perníku, 250 g švestkových povidel, 5 dl černého piva, mandle, rozinky, sušené švestky, cukr, ocet, sůl
Postup přípravy: Do slané vařící vody vložíme porce kapra. Jakmile se začne voda opět vařit, kapra vyndáme. V druhém hrnci uvaříme na plátky nakrájený celer, ve třetím pak pokrájenou cibuli, tymián a bobkový list. Oba vývary procedíme do vývaru z ryby, přidáme strouhaný perník rozmíchaný ve studené vodě a za stálého míchání vaříme. Do hladké omáčky přidáme švestky, rozinky, povidla, sirup a chvíli vaříme.Sundáme z ohně, přidáme pivo, uvařeno rybu a pokrájené mandle. Podle chuti osladíme, okyselíme a osolíme a necháme vychladnout. Podáváme s plátky vánočky.
Kapr s ovocem
Suroviny: 1 středně velký kapr, mletý bílý pepř, 500 g jablek, sůl, 1 ananasový kompot, olej, citrónová šťáva
Postup přípravy: Kapra vykucháme, stáhneme, zevnitř i zvenčí osolíme a okořeníme. Oloupaná jablka nakrájíme na středně velké kostky nebo plátky a stejně tak nakrájíme ananas. Ovoce promícháme a vložíme kapra. Dáme na olejem vymaštěný pekáč, po povrchu ještě polijeme olejem, pokapeme citrónovou šťávou a upečeme doměkka.

Sladkovodní ryby nejen na štědrovečerním stole

Vánoce

Variace na Vánoční rybí polévku...

Štědrovečerní rybí polévkafoto: Profimedia

Štědrovečerní rybí polévka
Suroviny: 2-3 hlavy z kaprů, mlíčí a jikry, 750 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), sůl, celý pepř, nové koření, bobkový listopad hořčice, sardelová pasta, vegeta, 1polévková lžíce rybízového a jablečného rosolu, 2 dl sladké smetany na šlehání, citrónová šťáva
Postup přípravy:  Očištěné hlavy z kaprů (bez žáber, očí a šupin) vložíme do vody spolu s očištěnou a umytou kořenovou zeleninou. Přidáme sůl, koření, bobkový list a vaříme. Když se maso začne oddělovat od kostí, přidáme mlíči a jikry a doměkka uvaříme. Vývar slijeme a zeleninu odložíme.Z rozvařeného masa odstraníme kosti. Zeleninu s masem rozmixujeme a přidáme do vývaru. Za stálého míchání přivedeme k varu, ochutíme solí, vegetou, hořčicí, sardelovou pastou, ovocným rosolem, smetanou a citrónovou šťávou. V případě potřeby polévku zředíme trochou mléka nebo zbylého vývaru.
Rybí polévka II.
Suroviny: 600 g kapra, 10 stroužků česneku, 100 g zelené papriky, 1 dl bílého vína, 2 dl rajčatové šťávy, 0,5 dl oleje, sůl, mletý pepř
Postup přípravy: Očištěnou a umytou papriku nakrájíme na nudličky, stroužky česneku na tenké kousky. Opražíme je na rozpáleném oleji, mírně podlijeme vodou a podusíme. Přidáme očištěnou rybu, podlijeme vodou nebo vývarem a vaříme ještě asi 15 minut. Dochutíme solí, mletým černým pepřem,rajčatovou šťávou a vínem.
Rybí polévka - pikantní
Suroviny: 300 g očištěného rybího masa, sůl, několik zrnek celého pepře, 1 červená a 1 zelená paprika, 3 – 4 rajčata, kousek celeru, feferonka, 1 lžíce oleje, 1 cibule , 1 lžíce papriky, 400 g oloupaných brambor, petrželka, bílý jogurt
Postup přípravy: Maso zalijeme studenou vodou, přidáme sůl a koření a vaříme 20 minut. Mezitím očistíme a opláchneme zeleninu, papriky nakrájíme na nudličky, rajčata spaříme sloupneme a překrájíme, celer nahrubo nastrouháme, feferonku rozsekáme.Na oleji zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou, doplníme zeleninou, osolíme, zastříkneme horkou vodou a dusíme téměř do měkka. Měkké maso scedíme, koření odstraníme.Do horkého vývaru přidáme brambory a uvaříme je do měkka, doplníme zeleninou, kousky masa a prohřejeme. Polévku doplníme nadrobno nakrájenou petrželkou a na talířích zdobíme jogurtem.

Reklama

Související témata:

Související články

Husa je tradiční královnou posvícenské tabule

Není to vůbec náhoda, že se husa stala zlatým hřebem podzimních hostin při posvícení. V té době má totiž nejchutnější maso, neboť se celé léto pásla na zeleném...

Vánoční recepty: netradiční vánoční menu

Ke svátečně prostřenému stolu si můžeme dopřát netradiční vánoční menu. Hospodyňkám nabízíme recepty na kaštanovou polévku, borové šišky a návod na přípravu...

Výběr článků

Načítám