Hlavní obsah

Padesát let od vraždy Roberta Kennedyho: Případ stále obestírají nejasnosti

Právo, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Chceme Bobbyho,“ burácelo kolem poledne 5. června 1968 hotelem Ambassador v Los Angeles. Senátor Robert F. Kennedy, vítěz kalifornských demokratických primárek, přistoupil k mikrofonům, ale ty nebyly ozvučeny.

Foto: Profimedia.cz

Robert Kennedy v Berlíně v roce 1962.

Článek

„Mohlo by tady, prosím, fungovat aspoň něco? “ řekl ironicky hlasem, který tolik připomínal jeho bratra Johna F. Kennedyho, 35. prezidenta Spojených států, zavražděného před necelými pěti lety. V tu chvíli i Robertovi zbývalo už jen několik hodin života.

Dvaačtyřicetiletý senátor zamířil z balkonu do kuchyně, aby pozdravil příznivce. Sirhan Bishara Sirhan, 24letý Palestinec s jordánským občanstvím, využil nepřehledné situace v úzké chodbě, vytáhl malou pistoli a začal střílet.

Na atentátníka se ihned vrhl policista, ale mladík stihl ještě několikrát vypálit do davu a zranit pět lidí, některé vážně.

Foto: CSU Archives/Everett Collection, Profimedia.cz

Smrtelně zraněný Robert Kennedy na podlaze hotelu Ambassador v Los Angeles (snímek z 5. června 1968)

Hrála roli hypnóza?

Padesát let po atentátu však dosud zaznívají pochybnosti, zda je právě Sirhan skutečným pachatelem. Naposledy jim dal průchod v květnu na stránkách listu The Washington Post syn zavražděného Robert F. Kennedy mladší (64).

„Dodnes mě trápí, že ve vězení sedí někdo nespravedlivě odsouzený. Otec byl v bratrově vládě ministrem spravedlnosti a určitě by nechtěl, aby někdo pykal za zločin, který nespáchal,“ řekl syn.

Foto: Profimedia.cz

Pohřeb Roberta Kennedyho v New Yorku (snímek z 8. června 1968)

Sirhanovi vyměřil soud 17. dubna 1969 trest smrti v plynové komoře. Roku 1972 mu justice však trest z důvodu precedentu Lid vs. Anderson zmírnila: kalifornský nejvyšší soud totiž tehdy rozhodl, že hrdelní trest je podle kalifornské ústavy „krutým a zcela neobvyklým trestem“ a je třeba od něj upustit. Sirhan tak dostal doživotí. To si stále odpykává.

Foto: Profimedia.cz

John F. Kennedy (vlevo) a jeho bratr Robert F. Kennedy na snímku z roku 1963

Údajný vrah dnes tvrdí, že si na atentát nepamatuje, a hájí se tvrzením, že byl v době spáchání zločinu pod vlivem hypnózy. Ve vězení navíc poskytl několik rozhovorů v hypnotickém stavu, a tehdy víckrát promluvil o neznámé dívce, která jej měla během akce ovládat. Podezřelou ženu vidělo na místě atentátu více lidí, avšak svědectví vyznívala příliš rozporuplně.

Třináct výstřelů z pistole s osmi náboji?

Je pravda, že to vše připomíná hodně přemrštěné teorie spiknutí. Myslí si to každopádně soudy, ty už Sirhan patnáctkrát žádal o zmírnění trestu. Pokaždé marně.

Foto: Profimedia.cz

Robert Kennedy při návštěvě Berlína v roce 1962. Na snímku s Willym Brandtem, tehdejším berlínským starostou

Jenomže teď už je na jeho straně i Kennedyho syn, jemuž bylo v době atentátu čtrnáct. Loni u Sirhana pobyl tři hodiny a vrátil se s jednoznačným verdiktem: střelci museli být dva. Proto je prý nutné vyšetřování případu znovu otevřít.

Foto: Profimedia.cz

Robert F. Kennedy Jr., syn zavražděného senátora Roberta Kenedyho, na snímku z roku 2017

Ze sedm let staré analýzy nahrávek je například zřejmé, že v úzké chodbě padlo 13 výstřelů, ačkoli v Sirhanově pistoli bylo jen osm nábojů. Vrah stál navíc čelem ke Kennedymu, jenže smrtící střela zasáhla senátorovu lebku zezadu za pravým uchem.

Reklama

Výběr článků

Načítám