Hlavní obsah

Na hradech už se může fotit, nesmí to ale brzdit prohlídku

Návštěvníci hradů a zámků dostali na začátku letošní sezóny dárek – padl zákaz fotografování interiéru těchto objektů. Neplatí všude, kasteláni ještě ladí pravidla pro pořizování snímků.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Na hradě Malenovice ve Zlíně je fotografování v prohlídkových trasách z bezpečnostních důvodů zakázáno, v samostatné expozici Zvířata na Zemi a člověk se fotografovat smí.

Článek

„Na základě příkazu generální ředitelky Národního památkového ústavu (NPÚ) musí být umožněno fotografování zdarma ve všech státních památkových objektech. Výjimky se vztahují na předměty zapůjčené od organizací, které si fotografování nepřejí – to však není případ Horšovského Týna,“ řekl Právu kastelán tamního zámku Jan Rosendorfský.

„Fotit se může volně, ne však s bleskem, který může poškozovat exponáty a ruší ostatní. Zakázané jsou také selfie tyče, stativy a fotograf samozřejmě nesmí prohlídku zdržovat,“ dodal. Focení svateb je v Horšovském Týně na Domažlicku stále zpoplatněné.

Porušení autorského práva

Na zámku v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku je rozděleno, kde návštěvníci mohou fotit a kde ne. Samozřejmostí je focení zdarma ve volně přístupných prostorech, zahradách a na nádvořích zámku, v interiérech všude ne.

„U nás se může zdarma fotit ve dvou místnostech na Horním zámku a ve dvou na Dolním zámku. Jsou to místnosti, kde nejsou předměty vázané smlouvou o zápůjčce s muzei či galeriemi,“ řekl Právu kastelán zámku Zdeněk Henig.

„Problém je v tom, že když si to někdo nafotí a někde by to publikoval, tak je to porušení autorského práva, protože předměty jsou ve vlastnictví dotyčných institucí,“ uvedl.

Na jihozápadě Čech na hradech a zámcích, které spadají pod českobudějovické Územní odborné pracoviště NPÚ, mají rozhodující slovo kasteláni.

V Českém Krumlově tak návštěvník fotografovat nesmí. „Výrazně by to komplikovalo provoz a při velkém počtu návštěvníků velmi brzdilo průběh prohlídky. Samozřejmě že na požádání umožňujme fotografovat badatelům či studentům,“ řekl Právu kastelán Pavel Slavko.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Český Krumlov je jedním z nejmalebnějších měst České republiky.

Na Červené Lhotě je možné fotografovat interiéry v podkroví a bez omezení v exteriérech. Obdobně je tomu i v Jindřichově Hradci.

„Fotografovat bude možné na nové prohlídkové trase B zahrnující gotický palác, bohužel v takzvaném Adamově křídle musí návštěvníci fotoaparáty schovat, protože by to výrazně komplikovalo práci průvodců. Samozřejmě stejně jako v minulosti je možné fotografovat veškeré exteriéry,“ uvedl zdejší kastelán Jan Mikeš.

Záleží na kastelánovi

„Ve fotografování lidem v našich objektech nebráníme, a když si třeba na hradě Buchlov uděláte fotku a uveřejníte ji v novinách, bereme to jako reklamu. Každý kastelán si však musí provoz upravit podle okamžité situace. Sotva by bylo možné, aby se během prohlídky celé rodiny střídaly ve fotografování a zdržovaly tím ostatní a další čekající výpravy,“ řekla mluvčí kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu Dagmar Šnajdarová. Fotografování není dovoleno s bleskem, stativem a přídavnými zařízeními.

Na všech trasách je povoleno focení až po skončení výkladu průvodce
Lucie Bidlasová, zámek Sychrov

„Například uvnitř v zámku v Kroměříži ale fotografování nedovolujeme, protože interiéry nejsou naše, patří Arcibiskupství olomouckému,“ doplnila.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Buchlov

„Jestli je fotografování interiérů povoleno, jsme zatím ještě neřešili, během prohlídky by to asi byl problém. Budeme se tím zabývat,“ sdělil mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka.

Fotografovat se smí i na severovýchodě Čech, ale existují i výjimky. Pořizování snímků je zakázáno například v klenotnici na zámku Sychrov na Liberecku. „Jde o trezorovou místnost s plastikami z drahých kovů. Na všech trasách je povoleno focení až po skončení výkladu průvodce,“ řekla Lucie Bidlasová z Územní památkové správy na Sychrově.

Fotit by se měly exponáty, ne průvodci či průvodkyně. „Průvodci musí být profíci, neměli by se nechat focením znervóznit. Ale samozřejmě pokud by návštěvník chtěl místo exponátu fotit průvodce, bude opět upozorněn na zákaz a může být i vykázán z prohlídky,“ dodala.

Jen s poplatkem

Na hradě Svojanov na Svitavsku, který patří s více než 50 tisíci návštěvníky k nejnavštěvovanějším památkám v Pardubickém kraji, se smí fotografovat v expozicích pouze po zaplacení poplatku. „Zájem o tuto službu příliš není. Lidé jsou většinou zvyklí, že se v interiérech nefotí,“ řekl Právu kastelán Miloš Dempír.

Na zámku v Kuníně na Novojičínsku mohou lidé fotit pouze na třech místech během prohlídky. Ve velkém sále, na půdě s komínovými systémy a na spojovacím dřevěném mostě. Ti, kteří by si chtěli udělat privátní fotografie v komnatách, si mohou koupit takzvanou fotovstupenku.

„Využívají ji hlavně svatebčané, kteří se v doprovodu průvodce mohou fotit na kterémkoliv místě prohlídky,“ upozornil kastelán kunínského zámku Jaroslav Zezulčík s tím, že za 45 minut zaplatí zájemci tisíc korun. Skupina by podle něj měla mít do deseti lidí.

Povolení k focení je třeba i do některých jeskyní. Na jihu Moravy je zpřístupněno pět jeskyní na Blanensku a jedna u Mikulova na Břeclavsku. Zájemce o pořízení fotografií zaplatí ke vstupence ještě 40 korun.

Anketa

Využijete možnost fotit na hradech či zámcích?
ano
84,5 %
ne
15,5 %
Celkem hlasovalo 361 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám