Hlavní obsah

Hrozby nejsou řešení, odmítla Merkelová krácení příspěvků z evropských fondů

Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová odmítla návrh svého ministra vnitra Thomase de Maiziére trestat státy, které nechtějí přijímat uprchlíky podle navržených kvót krácením příspěvků z evropských fondů. Podle ní nejsou podobné hrozby cestou k dohodě.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová během úterní tiskové konference

Článek

"Situace při vyjednávání vypadá tak, že zemím, které odmítají mechanismus rozdělení uprchlíků, se nic nestane," řekl de Maiziére. Podle něj s návrhem přišel předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, komise to ale popřela. Mluvčí komise tuto možnost dokonce odmítl. Chybí pro to právní rámec.

Merkelová na to ale přistoupit nechce. Podle ní je lepší jednat než hrozit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman: Je to nesmysl

Odmítli to během dne i čeští politici, shodují se na tom, co tvrdí i Evropské komise, že návrh není právně proveditelný.

Proti byli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza je přesvědčený, že jsou to jen plané řeči.

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že je to nesmyslné, protože mezi dotacemi a uprchlíky není žádná souvislost. Všichni uprchlíci podle něj stejně skončí v Německu.

EK navrhla, aby členské země přijaly celkem 160 tisíc uprchlíků. Česko ale patří k zemím, které povinné uprchlické kvóty odmítají. Proti jsou i další země visegrádské skupiny (Slovensko, Polsko a Maďarsko). Připomínky k návrhu měly na pondělním summitu také další státy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám