Hlavní obsah

Roční kupón pražské MHD od července zlevní, má to přilákat cestující

Aktualizováno

Praha zlevní od července roční kupóny MHD. Nově budou lidé platit 3650 korun, nyní kupón stojí 4750 korun. Zdarma budou jezdit také rodiče dětí do tří let. Návrh v úterý schválili pražští radní.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kompenzace pro cestující, kteří si roční kupón již koupili, město nechystá.

Praha chce na nižší cenu přilákat do MHD více cestujících a tím získat peníze, kterými pokryje výpadek na vybraném jízdném. Pokud se tak nestane, Prahu vyjde opatření podle předběžného odhadu na 400 miliónů korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zástupci koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) se zlevněním inspirovali ve Vídni, která v roce 2012 snížila roční cenu kupónu ze 449 eur na 365 eur (asi 10 100 Kč). Sleva prý přilákala do MHD o 100 000 cestujících více, když do té doby jich jezdilo s ročním kupónem asi 400 000.

Pokud změna cestující skutečně přiláká, bude muset město posílit kapacitu MHD, a to zejména v centru města. To si vyžádá další navýšení nákladů, podle odhadu asi 200 miliónů korun. Problém by však mohl nastat na trase C, na kterou již nelze kvůli naplněnosti vyslat další vlaky.

Pro zatraktivnění MHD chce vedení města rovněž stavět P+R parkoviště nebo případně zpoplatnit vjezd do města, čemuž ale zatím brání legislativa. Tato opatření by radní měli řešit na jednání asi za měsíc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám